Manu Keirse heeft aan de Universiteit Hasselt een ereteken ontvangen van zorgnetwerk Sterrenkinderen. De professor emeritus viel deze eer te beurt voor zijn inzet rond verlies van een kind voor, tijdens of na de geboorte.

“Vaak is verlies onzichtbaar en denken mensen dat het na een tijd voorbij gaat, maar je neemt dat je leven lang met je mee” zegt Shanti Van Genechten, oprichtster van het zorgnetwerk Sterrenkinderen. “Professor Keirse leert ons dat je verlies niet verwerkt maar moet overleven. Hij heeft voor veel gezinnen een taboe doorbroken, ook voor verborgen vormen van rouw en schaduwverdriet.”

“Aan mensen die ouders niet durven helpen omdat ze niet weten wat ze moeten zeggen wil ik meegeven: vergeet die vraag”, zegt Manu Keirse. “Wat moet ik zeggen? Kom niet binnen met de vraag: Hoe is het? Want hoe kan je daar op antwoorden als je vol verdriet bent. Als je aan mensen vraagt hoe ze de voorbije dagen zijn doorgekomen is dat al meteen een heel ander soort vraag.”

Intensiteit van het verlangen naar een kind

“Lang voor de conceptie en lang voor de geboorte van het kind zijn mensen voor mij al ouders door de intensiteit van het verlangen naar een kind”, aldus Keirse. “Als dat kind er dan niet komt of sterft, is dat voor die mensen een heel grote leegte dat voor de rest van hun leven met hen meegaat.” Voor mensen die hun kind verliezen heeft hij volgende boodschap: “Probeer in je omgeving een aantal mensen te vinden die bereid zijn om daar dieper bij stil te staan en dat je op cruciale momenten met je verdriet ergens terecht kan.”

AdvertentieVroeglezing - artikel

Kerstperiode

Keirse wijst erop dat de kerstperiode vaak een heel moeilijke periode is. “Alle uiterlijke activiteiten vallen weg: de kinderen moeten niet naar school, je werk valt weg en die lege plek in een familie of een gezin wordt dan veel sterker voelbaar. Schrijf voor die mensen een herinnering die je aan het kind of aan de toewijding van de ouders hebt op een kaartje en geef het aan die mensen om in de kerstboom te hangen.”

Rouwen gaat over liefde

Manu Keirse kreeg ook felicitaties van federaal minister voor Sociale Zaken Frank Vandenbroucke (Vooruit). “Rouwen gaat over liefde”, schrijft hij. “Eigenlijk zit alles in die schitterende zin vervat. Manu Keirse slaagt er al decennialang in om de juiste woorden te vinden en de juiste handvaten te leveren om met verlies om te gaan.”

Bron: brt.nl

Zie ook:

Vakblad Vroeg is er voor professionals die werken in de geboortezorg en met kinderen tot zeven jaar en hun ouders. Een abonnement kost slechts €28,- per jaar.

Ontdek ons VROEG-magazine

Vakblad Vroeg is er voor professionals die werken in de geboortezorg en met kinderen tot zeven jaar en hun ouders. Sleutelwoorden zijn preventie, vroegtijdige onderkenning en vroeghulp. Ons kwartaalmagazine biedt achtergrond en verdieping. Een abonnement kost slechts € 28,- per jaar.

AdvertentieNomineren Vroegwerker
Meld je aan voor de nieuwsbrief

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Op de hoogte blijven van alle ontwikkelingen op het gebied van de geboortezorg en de zorg rond het jonge kind en zijn ouders? Schrijf je dan in voor onze wekelijkse nieuwsbrief. Deze verschijnt iedere dinsdagochtend.

AdvertentieVroeg-congres artikel

"*" geeft vereiste velden aan