De herfsteditie van magazine VROEG bevat heel diverse onderwerpen. Van trauma tot vroeggeboorte en van IMH tot wetenschap. Zie het overzicht van de volledige inhoud. Het openingsartikel is – helaas –  razend actueel. Paulien Kuipers geeft hierin handvatten om jonge kinderen te begeleiden na een ramp.

Twee citaten:

De recente rampen in Marokko en Libië treffen, naast alle dodelijke slachtoffers, ook veel gezinnen met jonge kinderen. In haar artikel in de nieuwe VROEG gaat GZ-psycholoog Paulien Kuipers in op de vraag hoe hulpverleners hen kunnen bijstaan.

Maar hoe hulp te bieden aan de allerjongsten, die nog geen woorden ter beschikking hebben om hun verhaal te kunnen vertellen? Die hun moeder, hun vader, hun broers en zusters verloren en in een ‘vreemd gezin’ of in een vreemde opvangsituatie terecht komen zonder dat ze de pijn en de verwarring van wat ze meemaakten kunnen uiten of delen?’

‘De veerkracht van een jong kind is enorm en zijn overlevingsdrift, zijn wil om te leven, groot. Maar het heeft wel alle ingrediënten nodig om ook daadwerkelijk veerkrachtig te zìjn. Een belangrijk ingrediënt is de waarheid omtrent zijn situatie.’

AdvertentieVroeglezing - artikel

Een geheel ander onderwerp betreft het interview met babybreinexpert prof. dr. Chantal Kemner.  Haar belangrijkste advies aan zorgprofessionals klinkt eenvoudig, maar is iedere dag weer relevant: “Houd er in je werk toch vooral rekening mee dat ieder kind anders is.”

Het belang van haar onderzoekswerk bleek eens te meer tijdens de recente Covid pandemie. “Een pasgeboren baby leert niet vanzelf om gezichten te snappen. Hersenen hebben input nodig om zich te ontwikkelen.  (…) Het staat voor mij vast dat die lockdowns effect moeten hebben op de sociale ontwikkeling van vrijwel alle baby’s uit deze periode.” Voor haar onderzoeksveld vormen deze jaren een ware goudmijn. “Het klinkt raar, maar voor de experimentele psychologie is die lockdown op een bepaalde manier echt fantastisch. Het is een groot natuurlijk experiment. Het gaat immers om een omvangrijke groep kinderen die veel minder sociale input heeft gehad.”

Overzicht volledige inhoud
Naast deze twee artikelen bevat de nieuwe VROEG een schat aan andere informatie voor professionals die in diverse settings in de geboortezorg en met jonge kinderen werken. Invalshoek is telkens het verspreiden van kennis over de ontwikkeling van baby’s, peuters en kleuters of het ongeboren kind. Plus handvatten bieden voor het optimaal begeleiden bij zorgen over deze ontwikkeling. Zie het overzicht van de volledige inhoud.

Wil je hem los bestellen, klik hier of neem hier een abonnement. Bestel je in september? Dan ontvang je vijf edities voor de prijs van vier!

Vakblad Vroeg is er voor professionals die werken in de geboortezorg en met kinderen tot zeven jaar en hun ouders. Een abonnement kost slechts €28,- per jaar.

Ontdek ons VROEG-magazine

Vakblad Vroeg is er voor professionals die werken in de geboortezorg en met kinderen tot zeven jaar en hun ouders. Sleutelwoorden zijn preventie, vroegtijdige onderkenning en vroeghulp. Ons kwartaalmagazine biedt achtergrond en verdieping. Een abonnement kost slechts € 28,- per jaar.

AdvertentieNomineren Vroegwerker
Meld je aan voor de nieuwsbrief

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Op de hoogte blijven van alle ontwikkelingen op het gebied van de geboortezorg en de zorg rond het jonge kind en zijn ouders? Schrijf je dan in voor onze wekelijkse nieuwsbrief. Deze verschijnt iedere dinsdagochtend.

"*" geeft vereiste velden aan