Samenwerken maakt zorg effectiever

0
472

Betere zorg aan zwangere vrouwen en gezinnen met jonge kinderen vertaalt zich terug in gezondheidswinst. Niet voor niets is dit de insteek van het programma Kansrijke Start. Marilene de Zeeuw breekt in dit verband een lans voor het aanhalen van de onderlinge banden tussen zorgprofessionals. “Dat voorkomt dat er veel dubbel werk wordt verricht.” Maar er zijn veel meer voordelen.  

Marilene de Zeeuw: “Betere samenwerking in de regio kan veel dubbel werk voorkomen”

De basis voor een goede ontwikkeling van een kind wordt gelegd tijdens de zwangerschap en tijdens de baby- en peutertijd. “In zeg maar die eerste 1000 dagen is zowel preventief als op zorggebied de meeste winst te behalen”, geeft Marilene aan. Die winst begint volgens haar met elkaar beter leren kennen, dus weten wie wat doet in een regio. “Dit is heel belangrijk, juist nu. Onder meer door de veranderingen in de financiering van de laatste jaren kunnen professionals rond jonge gezinnen elkaar steeds slechter bereiken. Daar komt bij dat de werkdruk door de druk op het verminderen van indirecte tijd is toegenomen. Hierdoor heeft de hulpverlening aan kwaliteit ingeboet.”

Marilene benadrukt dat er veel voordelen kleven aan het aanhalen van de onderlinge banden in een regio. “De zorg die wordt geleverd wint aan effectiviteit. We zijn er dan immers eerder bij en dat is juist tijdens de eerste 1000 dagen zo belangrijk. Je kunt bijvoorbeeld gemakkelijker doorverwijzen of bij een collega te rade gaan wanneer je eigen expertise op een bepaald terrein tekort schiet. Dit kan bovendien veel dubbel werk voorkomen.”

‘Winst vertaal zich terug in minder uithuisplaatsingen, minder
opnames van huilbaby’s in het ziekenhuis, etcetera’

Marilene de Zeeuw heeft zelf als klinisch psycholoog, Infant Mental Health Specialist, gedragstherapeut en supervisor VGCt de afgelopen jaren een breed kennisnetwerk opgebouwd. Daar plukt ze nu de vruchten van. “Ik spreek dus uit ervaring, met name door mijn werk in de specialistische GGZ met zwangeren en ouders en hun jonge baby, peuter of kleuter.” Sinds 1 januari werkt zij bij IMH Nederland. “Die overstap grijp ik nu aan om overal in het land regiocongressen te organiseren met als rode draad het verbeteren van de samenwerking. Dit doen we samen met Vakblad Vroeg. De congressen zijn echt bedoeld om mensen aan te moedigen om beter te weten wat de ander doet en te komen tot samenwerken.”

De winst vertaalt zich volgens haar op allerlei terreinen terug. “Minder uithuisplaatsingen of minder opnames van huilbaby’s in het ziekenhuis, vul maar in. Dát is namelijk de consequentie van niet goed samenwerken. Daardoor worden er meer jonge kinderen doorverwezen naar de derde lijn of naar de pleegzorg.”

Serie regiocongressen

De aftrap voor de online congressenserie vond woensdagmiddag 17 maart plaats voor de provincie Gelderland. De eerstvolgende twee bijeenkomsten zijn er voor de regio’s Twente en Noord-Holland Noord.

------
Abonneer u op onze gratis digitale nieuwsbrief en u ontvangt wekelijks een overzicht van relevante ontwikkelingen rond vroeghulp- en -signalering

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here