Gehoorschade bij baby’s komt regelmatig voor. Dit begint al tijdens de zwangerschap. Wanneer een zwangere vrouw wordt blootgesteld aan lawaai, dan heeft ook haar ongeboren baby daar last van.

Zwangere vrouwen moeten de raad krijgen om festivals te vermijden. Dat zegt audioloog prof. dr. Bart Vinck van de Universiteit Gent in Het Laatste Nieuws en De Morgen. Het zelfde geldt voor werken in een omgeving waar het omgevingsgeluid 85 decibel overschrijdt.

Gevoeligheid voor gehoorschade

Kind en Gezin screent al vele jaren systematisch het gehoor van pasgeborenen en stelt vast dat eenzijdige gehoorschade bij baby’s vaak voorkomt. Eenzijdige gehoorschade betekent dat je met een oor goed hoort en met het andere niet, wat meestal te maken heeft met de gevoeligheid van het oor voor gehoorschade.

Volgens Vinck kan dat deels te verklaren zijn doordat  zwangere vrouwen tijdens de zwangerschap overmatig worden blootgesteld aan hoge lawaainiveaus. De buikwand en de vloeistoffen in de baarmoeder houden namelijk slechts een beperkt deel van schadelijke lage frequenties van het geluid tegen.

Wordt een zwangere vrouw blootgesteld aan 102 decibel, wat niet ongewoon is op een festival, dan krijgen de oortjes van haar ongeboren kind, die zich al na drie à vier maanden ontwikkelen, nog 97 decibel te verwerken. Algemeen gaat men ervan uit dat je niet langer dan 8 uur aan 80 decibel mag blootgesteld worden. Op festivals gaat het er  vaak dagenlang luider aan toe.

Toename bloeddruk, hartslag en adrenalinepeil

Bijkomend probleem is dat lawaai ervoor zorgt dat ook de bloeddruk, de hartslag en het adrenalinepeil van de moeder stijgt. Ook dat is ongunstig voor de ongeboren baby en kan indirect voor schade zorgen.

Bron: eoswetenschap.nl

Vakblad Vroeg is er voor professionals die werken in de geboortezorg en met kinderen tot zeven jaar en hun ouders. Een abonnement kost slechts €28,- per jaar.

Ontdek ons VROEG-magazine

Vakblad Vroeg is er voor professionals die werken in de geboortezorg en met kinderen tot zeven jaar en hun ouders. Sleutelwoorden zijn preventie, vroegtijdige onderkenning en vroeghulp. Ons kwartaalmagazine biedt achtergrond en verdieping. Een abonnement kost slechts € 28,- per jaar.

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Op de hoogte blijven van alle ontwikkelingen op het gebied van de geboortezorg en de zorg rond het jonge kind en zijn ouders? Schrijf je dan in voor onze wekelijkse nieuwsbrief. Deze verschijnt iedere dinsdagochtend.

"*" geeft vereiste velden aan