Gehoorschade begint al in de buik

1
16156

Gehoorschade bij baby’s komt regelmatig voor. Dit begint al tijdens de zwangerschap. Wanneer een zwangere vrouw wordt blootgesteld aan lawaai, dan heeft ook haar ongeboren baby daar last van.

Zwangere vrouwen moeten de raad krijgen om festivals te vermijden. Dat zegt audioloog prof. dr. Bart Vinck van de Universiteit Gent in Het Laatste Nieuws en De Morgen. Het zelfde geldt voor werken in een omgeving waar het omgevingsgeluid 85 decibel overschrijdt.

Gevoeligheid voor gehoorschade

Kind en Gezin screent al vele jaren systematisch het gehoor van pasgeborenen en stelt vast dat eenzijdige gehoorschade bij baby’s vaak voorkomt. Eenzijdige gehoorschade betekent dat je met een oor goed hoort en met het andere niet, wat meestal te maken heeft met de gevoeligheid van het oor voor gehoorschade.

Volgens Vinck kan dat deels te verklaren zijn doordat  zwangere vrouwen tijdens de zwangerschap overmatig worden blootgesteld aan hoge lawaainiveaus. De buikwand en de vloeistoffen in de baarmoeder houden namelijk slechts een beperkt deel van schadelijke lage frequenties van het geluid tegen.

Wordt een zwangere vrouw blootgesteld aan 102 decibel, wat niet ongewoon is op een festival, dan krijgen de oortjes van haar ongeboren kind, die zich al na drie à vier maanden ontwikkelen, nog 97 decibel te verwerken. Algemeen gaat men ervan uit dat je niet langer dan 8 uur aan 80 decibel mag blootgesteld worden. Op festivals gaat het er  vaak dagenlang luider aan toe.

Toename bloeddruk, hartslag en adrenalinepeil

Bijkomend probleem is dat lawaai ervoor zorgt dat ook de bloeddruk, de hartslag en het adrenalinepeil van de moeder stijgt. Ook dat is ongunstig voor de ongeboren baby en kan indirect voor schade zorgen.

Bron: eoswetenschap.nl

------
Abonneer u op onze gratis digitale nieuwsbrief en u ontvangt wekelijks een overzicht van relevante ontwikkelingen rond vroeghulp- en -signalering

1 REACTIE

  1. […] Bronnen: – [Afbeelding kind met oorkappen] Baby mini-oorkap. Geraadpleegd op 8 januari 2018, van https://oordopjes-kopen.nl/baby-mini-oorkap-blauw.html – [Afbeelding zwangere buik] Gehoorschade in de buik. Geraadpleegd op 8 januari 2018, van https://www.eoswetenschap.eu/gezondheid/gehoorschade-de-buik – EOS Wetenschap. (2017, 10 juli). Gehoorschade in de buik. Geraadpleegd op 8 januari 2018, van https://www.eoswetenschap.eu/gezondheid/gehoorschade-de-buik – DPA Cauberg-Huygen. (z.d.). Veilige tijdsduur per geluidniveau. Geraadpleegd op 8 januari 2018, van http://www.chri.nl/ch/geluid-&-gehoorschade.asp – Goed gevoel. (2017, 22 juli). Hoe bescherm je je baby en je kind tegen gehoorschade? Geraadpleegd op 8 januari 2018, van https://www.goedgevoel.be/happy-spring/nieuws-onder-de-loep-hoe-bescherm-je-je-baby-en-kind-tegen-gehoorschade – Jellinek. (2016, januari). Wat is het risico van alcohol tijdens de zwangerschap? Geraadpleegd op 8 januari 2018, van https://www.jellinek.nl/vraag-antwoord/wat-is-het-risico-van-alcohol-tijdens-de-zwangerschap/ – Ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid. (z.d.). Lawaai op het werk. Geraadpleegd op 8 januari 2018, van https://www.arboportaal.nl/onderwerpen/geluid. – Nationale Hoorstichting (z.d.). Wat is te hard? Geraadpleegd op 8 januari 2018, van https://www.hoorstichting.nl/het-gehoor/gehoorschade/wat-is-te-hard-geluid/ – Ouders van nu. (z.d.). Harde muziek op festivals schadelijk voor gehoor ongeboren baby. Geraadpleegd op 8 januari 2018, van https://www.oudersvannu.nl/nieuws/harde-muziek-op-festivals-schadelijk-gehoor-ongeboren-baby/ – Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu. (2014). Trillingen… als je zwanger bent. Geraadpleegd op 8 januari 2018, van http://www.rivm.nl/dsresource?objectid=3fcbee16-6717-49b2-b627-8916419fb6f1&type=org&disposition=inline) – Trimbos Instituut. (z.d.). Roken info: Rond de zwangerschap. Geraadpleegd op 8 januari 2018, van https://www.rokeninfo.nl/professionals/cijfers-gebruik-en-gevolgen/rond-de-zwangerschap – Trimbos Instituut. (z.d.). Drugsinfo: Vruchtbaarheid en zwangerschap. Geraadpleegd op 8 januari 2018, van https://www.drugsinfo.nl/publiek/vruchtbaarheid-en-zwangerschap) – Vakblad Vroeg. (2017, 14 juli). Gehoorschade begint al in de buik. Geraadpleegd op 8 januari 2018, van https://www.vakbladvroeg.nl/gehoorschade-begint-al-buik/ […]

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here