Hoe kun je in Overijssel samen de beste zorg aan zwangeren en gezinnen met jonge kinderen geven? Die vraag vormt de rode draad van het online Regiocongres ‘Samen investeren in het jonge kind’ op donderdagochtend 12 oktober 2021. Na een succesvolle start in de provincie Gelderland, komt het regiocongres nu naar Overijssel.
De basis voor een goede ontwikkeling van een kind wordt gelegd tijdens de zwangerschap en de eerste levensjaren. Het is een periode waarin veel gebeurt, zowel bij het kind als bij de ouders. Een optimale ouder-kindrelatie, blijkt uit onderzoek, is één van de sterkste voorspellers voor de ontwikkelingskansen van een kind. Een goede interactie is in deze fase dan ook van levensbelang.
Kennis over eigen regio
Hoe beter de band tussen ouder en kind is, hoe beter het kind beschermd is tegen latere moeilijkheden. Door allerlei redenen kan deze band onder druk komen te staan en komen professionals in beeld. Het is essentieel dat je dan weet wie je in je regio om je heen hebt. Alleen samen maken we immers de beste zorg voor zwangeren en gezinnen met jonge kinderen mogelijk.
Verbindingen maken
Daarom is het van belang om verbindingen te maken tussen professionals vanuit verschillende disciplines en werkvelden die werken met zwangeren en jonge kinderen. Dát is de insteek van het regiocongres van Vakblad Vroeg en IMH Nederland op 12 oktober. Een holding om het gezin heen kan immers uitputting, verwaarlozing en geweld in gezinnen voorkomen of tegengaan.
Programma in een notendop
09:00 – 09:10: Opening & start
09:10 – 09:40: Mijke Lambregtse – van den Berg
09:40 – 10:10: Femke van Trier
10:10 – 10:30: Vragenronde
10:30 – 11:00: Pauze
11:00 – 12:00: Keuze uit 3 deelsessies met ieder een eigen thema
12:00 – 12:30: Het belang van samenwerken
12:30 – 13:00: Wrap up
Plenair
Investeer in kwetsbare ouders – Mijke Lambregtse – van den Berg
Psychische klachten van de ouders zijn van grote invloed op de ontwikkeling van kinderen tijdens de eerste 1000 kritische dagen. Ouders in deze fase gericht begeleiden heeft absoluut meerwaarde. Van hulp gaat een preventieve werking uit op de ontwikkeling van kinderen. Mijke staat stil bij de laatste wetenschappelijke inzichten en vertaalt dit naar handvatten voor de praktijk.
Dr. Mijke Lambregtse – van den Berg is werkzaam als (kinder- en jeugd)psychiater / IMH-specialist in het Erasmus MC.
Maatwerk voor het jonge kind – Femke van Trier
De Infant Mental Health-visie richt zich op vroeghulp aan kwetsbare stellen en jonge kinderen en hun ouders. Dit biedt een fundament voor een gezonde ouder-kindrelatie. Femke gaat in op hoe de verschillende disciplines beroepsmatig en informeel met elkaar samenwerken. En hoe dit effectief kan gebeuren?
Femke van Trier is IMH-specialist DAIMH en betrokken bij het project ‘Begin bij het gezin’
Deelsessies
De deelsessies zijn opgebouwd uit 30 minuten theoretische presentatie, gevolgd door 30 minuten vertaalslag naar de praktijk.
- Kiezen voor een gezinsgerichte aanpak – Nanniek Bijen
Hoe kom je samen met de gemeente, JGZ en het onderwijs van een kindvraag naar een gezinsplan? Die vraag staat in deze presentatie centraal. Daarbij gaat Nanniek in op het belang van een multidisciplinaire samenwerking en een brede blik aan de hand van onder meer het sociaal- ecologisch model van Belsky en matched care.
Nanniek Bijen is orthopedagoog en IMH-consulent DAIMH bij Expertisecentrum Jonge Kind in Hengelo en werkzaam als orthopedagoog bij het schoolbestuur Symbio. Tevens is zij betrokken bij IMH Nederland als docent. - Stress frustreert ontwikkeling jonge brein
Spreken we over ontwikkelingsniveau, stemming, gedrag, emotie of prikkel- en informatieverwerking dan spreken we over het brein. Praten we over maatschappelijke en sociale kansen ook dan spreken we al snel ook over het brein. Een wonderlijk orgaan. Een kijk in de ontwikkeling en post-natale vormbaarheid van het brein.
Ruben Portier is kinderneuroloog bij het Medisch Spectrum Twente (MST) en tevens verbonden aan KiECON (Kinder Expertise Centrum Oost Nederland). - Oog voor diversiteit – Abdellah Mehraz
Hoe betrek je ouders en met name vaders vanuit allerlei culturele achtergronden bij zwangerschap en opvoeding van jonge kinderen? Wat voor invloed heeft de culturele dimensie op het opvoeden van jonge kinderen? Waar moet je als zorgverlener dan rekening mee houden of op letten?
Abdellah Mehraz is pedagoog en directeur Trias Pedagogica, adviesbureau voor vaderschap, opvoeding en interculturele pedagogiek.
Meedoen
Het congres is geaccrediteerd. Voor abonnees op kwartaalmagazine VROEG geldt een korting van € 15,-. Dit kun je toepassen door de kortingscode VROEG2021 toe te passen (deze mogelijkheid komt naar voren bij het afrekenen).
Op de website van IMH Nederland staat alle informatie over het regiocongres >>
Zie ook:
Samenwerken maakt zorg effectiever