Wat is een ‘jonge-kindspecialist’? En wat kan hij of zij bijdragen aan de ontwikkeling van het jonge kind? Op deze en andere vragen geeft de Beroepsstandaard voor de jonge-kindspecialist nu antwoord.

Er komt, ook vanuit de overheid, steeds meer besef dat de ontwikkeling van kinderen tussen de 0 en 7 jaar essentieel is voor het latere functioneren. Wetenschappelijk onderzoek toont aan dat het brein in die eerste jaren wordt gevormd. In het onderwijs, de peuteropvang en kinderopvang is behoefte aan expertise op het terrein 0-7 jaar. Steeds vaker worden hiervoor een pedagoog of specialist aangenomen of ingehuurd. In het onderwijs worden ook vaak jonge-kindspecialisten ingezet.

Inhoud beroepsstandaard

Een jonge-kindspecialist is iemand die inhoudelijk expert is en zelf vaardig op de werkvloer, maar die ook leidsters in de vroegschoolse settings en de leden van een onderbouwteam kan inspireren en coachen in hun verdere professionalisering.

AdvertentieVroeg-congres artikel

In de beroepsstandaard staat onder andere een functieomschrijving, met taken voor zowel op de groep als daarbuiten. Ook bevat de publicatie de bekwaamheidseisen en enkele voorbeeldfuncties, evenals een ethische code aan de hand waarvan de jonge-kindspecialist zijn professioneel handelen kan spiegelen.

Bestellen

De uitgave is een initiatief van de Landelijke Beroepsgroep jonge-kindspecialisten. De beroepsstandaard voor de jonge-kindspecialist is uitgebracht in boekvorm en kost € 14.95. Het boek is onder meer te bestellen via bolcom.

Vakblad Vroeg is er voor professionals die werken in de geboortezorg en met kinderen tot zeven jaar en hun ouders. Een abonnement kost slechts €28,- per jaar.

Ontdek ons VROEG-magazine

Vakblad Vroeg is er voor professionals die werken in de geboortezorg en met kinderen tot zeven jaar en hun ouders. Sleutelwoorden zijn preventie, vroegtijdige onderkenning en vroeghulp. Ons kwartaalmagazine biedt achtergrond en verdieping. Een abonnement kost slechts € 28,- per jaar.

AdvertentieVroeglezing - artikel
Meld je aan voor de nieuwsbrief

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Op de hoogte blijven van alle ontwikkelingen op het gebied van de geboortezorg en de zorg rond het jonge kind en zijn ouders? Schrijf je dan in voor onze wekelijkse nieuwsbrief. Deze verschijnt iedere dinsdagochtend.

AdvertentieNomineren Vroegwerker

"*" geeft vereiste velden aan