Dankzij de ruggenprik ‘light’ zijn vrouwen tijdens hun bevalling niet gebonden aan hun bed. Zij kunnen nog gewoon zelfstandig naar het toilet of even de benen strekken in de verloskamer. Dit komt de voortgang van de bevalling ten goede. In Duitsland is deze vorm van pijnbestrijding vrij gebruikelijk. In Nederland is SJG Weert één van de weinige ziekenhuizen die de ruggenprik ‘light’ aanbiedt.

Een ruggenprik is een veelgebruikte en effectieve pijnstillingsmethode. De medicijnen worden via een spuit en een dun slangetje ingebracht in de rug. De vrouw voelt hierdoor geen pijn meer, doordat je been- en bekkenspieren zijn verdoofd. Dit houdt in dat iemand motorisch uitgeschakeld is en niet uit bed kan. Vrouwen met een ruggenprik krijgen daarnaast ook een blaaskatheter, omdat het gevoel van een volle blaas de hersenen niet meer bereikt.

Ruggenprik light

Bij een ruggenprik light, ook wel walking epidural genoemd, wordt dezelfde medicatie als bij een gewone ruggenprik toegediend, maar in een lichtere concentratie. De aanstaande moeder voelt hierdoor wel nog de druk van de weeën en merkt het als de persweeën beginnen. Het positieve aan deze ruggenprik is dat men de mogelijkheid heeft om te bewegen, zowel tijdens de weeën als tijdens het persen. Bij SJG Weert is de ruggenprik light in 2018 ingevoerd. Sindsdien is het er een populaire pijnstillingsvorm, vertelt gynaecoloog Ivo van Dooren: “Doordat je mobiel blijft, behoud je een gevoel van controle tijdens de bevalling. Veel vrouwen zijn dan ook geïnteresseerd in de mogelijkheid van deze lichtere ruggenprik.”

Bewegen bevordert

Die mobiliteit is volgens hem niet alleen fijn, maar ook zeer nuttig. “De ontsluiting wordt bevorderd door in beweging te blijven. Ook tijdens het persen kan het helpen om eens een andere houding aan te nemen om de baby verder in te laten dalen.”

Rondlopen, gebogen over het bed staan of wiebelen op een skippybal helpen de bevalling sneller te laten verlopen. Bij beweging is er vaak minder sprake van pijn en is de kans op ingrepen als een knip of vacuümpomp kleiner. “We weten uit de natuur dat plat op de rug geen ideale positie is om te bevallen; geen enkel ander zoogdier bevalt op die manier. Door zittende of staande houdingen aan te nemen, helpt de zwaartekracht de vrouw en de baby. Bovendien blokkeert liggen het staartbeen, dat tijdens de uitdrijving moet bewegen om de baby erdoor te laten.”

Bij een reguliere ruggenprik is het lastig om te wisselen van houding. Op handen en knieën zitten tijdens het persen is bijvoorbeeld onmogelijk. “Bij de walking epidural kan dit wel, al sta je natuurlijk ook wat wankeler op je benen.” Daarom wordt ook goed op de bevallende vrouw gelet.

Overstappen kan

Een beperkte mobiliteit, het wachten tot de medicatie is uitgewerkt en de blaaskatheter worden door veel vrouwen als doorslaggevende nadelen van de ruggenprik ervaren. De ‘light’-vorm neemt deze bezwaren weg. “En mocht iemand toch te veel pijn ervaren, dan kan er alsnog overgestapt worden op de reguliere ruggenprik. Hiervoor wordt er simpelweg meer medicatie in het lichaam gebracht.”

De ervaringen van vrouwen zijn positief, al is de walking epidural niet voor iedereen een geschikt alternatief. Welke vorm van pijnstilling het meest geschikt is, hangt af van de fase van de bevalling en van de voorkeuren van de zwangere. Hierover kan de verloskundige of gynaecoloog adviseren.

Bron: sjgweert.nl

Zie ook:

Vakblad Vroeg is er voor professionals die werken in de geboortezorg en met kinderen tot zeven jaar en hun ouders. Een abonnement kost slechts €28,- per jaar.

Ontdek ons VROEG-magazine

Vakblad Vroeg is er voor professionals die werken in de geboortezorg en met kinderen tot zeven jaar en hun ouders. Sleutelwoorden zijn preventie, vroegtijdige onderkenning en vroeghulp. Ons kwartaalmagazine biedt achtergrond en verdieping. Een abonnement kost slechts € 28,- per jaar.

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Op de hoogte blijven van alle ontwikkelingen op het gebied van de geboortezorg en de zorg rond het jonge kind en zijn ouders? Schrijf je dan in voor onze wekelijkse nieuwsbrief. Deze verschijnt iedere dinsdagochtend.

"*" geeft vereiste velden aan