Van de Nederlandse vrouwen die bevallen van hun eerste voldragen kind wordt 33 procent ingeleid. Dit is veel in vergelijking met de praktijk in andere Europese landen. Nederlandse vrouwen worden tijdens het bevallen ook vaker ingeknipt dan in andere landen. Het aantal keizersnedes en ruggenprikken is in Nederland juist laag.

Dat stelt onderzoeker en verloskundige Anna Seijmonsbergen-Schermers van Amsterdam UMC, afdeling Midwifery Science. Met een internationaal team onderzocht zij  bevallingsgegevens uit 2013 van twaalf landen en de Duitse deelstaat Hessen. Het Haarlems Dagblad bericht hierover. De resultaten van de studie zijn gepubliceerd in PLOS Medicine.

Inleiden

Bij inleiden kan het gaan om het rijp maken van de baarmoedermond, het kunstmatig breken van de vliezen en het toedienen van weeënopwekkers omdat bijvoorbeeld de vliezen al lang gebroken zijn. Reden kan zijn dat de vrouw al 42 weken zwanger is, of dat het niet goed gaat met haar of de baby.
Nederland staat tweede op de ranglijst, achter Ierland. In andere landen wordt 14 tot 36 procent ingeleid.

Inknippen

Nederlandse vrouwen worden tijdens het bevallen ook vaker ingeknipt dan in andere landen. Bij het eerste kind is dat 46 procent en bij een volgende 14 procent. In Zweden wordt maar 6 procent bij het eerste kind ingeknipt en in Denemarken 7 procent. Bij een volgende bevalling is dat 2 procent. België knipt met 68 procent het vaakst in. Een knip kan bij de vrouw meer klachten en pijn veroorzaken, dan wanneer ze uitscheurt. Seijmonsbergen: “Een knip zou alleen gezet moeten worden als het echt niet anders kan.”

Keizersnedes en ruggenprikken

In Nederland bevalt 18 procent van het eerste kind via een keizersnede. In andere landen varieert dit tussen de 16 en 48 procent. In Nederland kreeg 30 procent bij het eerste kind een ruggenprik, in Finland 83, in België 82 en in de VS 80 procent.

Volgens Anna Seijmonsbergen doet het ene land mogelijk teveel en het andere te weinig medische ingrepen. Tussen de landen was geen significant verschil in babysterfte. “Omdat we in Nederland veel vrouwen inleiden en veel knippen zetten, is het belangrijk dat we kritisch kijken of dat niet minder kan. Het is goed mogelijk dat we met minder inleidingen en knippen net zulke goede uitkomsten voor moeder en kind hebben.”

Regional variations in childbirth interventions and their correlations with adverse outcomes, birthplace and care provider: A nationwide explorative study >

Bron: haarlemsdagblad.nl

 

 

Vakblad Vroeg is er voor professionals die werken in de geboortezorg en met kinderen tot zeven jaar en hun ouders. Een abonnement kost slechts €28,- per jaar.

Ontdek ons VROEG-magazine

Vakblad Vroeg is er voor professionals die werken in de geboortezorg en met kinderen tot zeven jaar en hun ouders. Sleutelwoorden zijn preventie, vroegtijdige onderkenning en vroeghulp. Ons kwartaalmagazine biedt achtergrond en verdieping. Een abonnement kost slechts € 28,- per jaar.

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Op de hoogte blijven van alle ontwikkelingen op het gebied van de geboortezorg en de zorg rond het jonge kind en zijn ouders? Schrijf je dan in voor onze wekelijkse nieuwsbrief. Deze verschijnt iedere dinsdagochtend.

"*" geeft vereiste velden aan