Zintuiglijke waarnemingen als aanraken en voelen kunnen, anders dan proeven, de katalysatoren zijn om kinderen aan te moedigen gezonder te eten. Kinderen die gedurende etenstijd de kans krijgen om fruit en groente vast te grijpen, zijn minder vaak moeilijke eters.

Dat blijkt uit onderzoek aan De Montfort University Leicester waarvan VoedingNu.nl melding maakt. Kinderen kregen in het onderzoek toestemming om onbegrensd met voedsel als banaan, tomaat en sinaasappel te spelen en dat beïnvloedde hun consumptie ervan positief: zij probeerden er meer van dan kinderen die niet met voedsel ‘speelden’. De uitkomsten van het onderzoek geven aan dat de zintuiglijke waarnemingen aanraken en voelen, anders dan proeven, de katalysatoren kunnen zijn om kinderen aan te moedigen gezonder te eten.

Drie groepen kleuters
Helen Courthard, van De Montfort University, verdeelde 62 Britse kleuters van drie tot vier jaar oud over drie groepen. Groep één kreeg broccoli, wortel, spinazie, banaan, radijs, sperzieboon, sinaasappel, citroen, komkommer, tomaat en bosbes. Zij werden gevraagd met het voedsel plaatjes na te maken uit het boek het boek Rupsje nooitgenoeg (The very hungry caterpillar). Bij het namaken werden zij gestimuleerd het voedsel waar nodig te vervormen.

De tweede groep werd gevraagd, in plaats van met voedsel, met knutselspullen als veren, glitter en foamfiguurtjes te spelen. Een derde groep speelde eenzelfde spel als groep één, maar hierbij moesten de kinderen een onderzoeker aanwijzingen geven bij het namaken. Zelf kregen zij geen voedsel in handen.

Resultaten
Direct na het spelen werd aan alle kinderen hetzelfde fruit en groente gepresenteerd en gevraagd of zij er iets van wilden eten. Kinderen die actief met voedsel hadden gespeeld (groep één), probeerden significant meer fruit en groente dan de overige kinderen. De kinderen zijn gedurende het experiment nooit aangemoedigd of verzocht een voedingsmiddel te consumeren. Daarentegen namen de kinderen uit groep één gezondere snacks zonder aansporingen.

De onderzoekers denken dat de positieve uitkomst komt doordat kinderen zich het voedsel eigen konden maken. De grootste winst werd behaald bij voeding waar een gemiddeld kind minder bekend mee is, zoals granaatappel en kiwi.

Voedingsinterventie De Reis van 5
Eind mei wordt het spel De Reis van 5 gelanceerd, een voedingsinterventie waarbij kinderen van 4 t/m 10 jaar spelenderwijs geholpen worden om een gevarieerd en gezond voedingspatroon te ontwikkelen. Het spel wordt langdurig gespeeld, waarbij het gehele gezin kan deelnemen.  In een drietal video’s zijn al eerste reacties en waarderingen terug te luisteren van professionals en ouders die met De Reis van 5 gewerkt hebben.

 

Vakblad Vroeg is er voor professionals die werken in de geboortezorg en met kinderen tot zeven jaar en hun ouders. Een abonnement kost slechts €28,- per jaar.

Ontdek ons VROEG-magazine

Vakblad Vroeg is er voor professionals die werken in de geboortezorg en met kinderen tot zeven jaar en hun ouders. Sleutelwoorden zijn preventie, vroegtijdige onderkenning en vroeghulp. Ons kwartaalmagazine biedt achtergrond en verdieping. Een abonnement kost slechts € 28,- per jaar.

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Op de hoogte blijven van alle ontwikkelingen op het gebied van de geboortezorg en de zorg rond het jonge kind en zijn ouders? Schrijf je dan in voor onze wekelijkse nieuwsbrief. Deze verschijnt iedere dinsdagochtend.

"*" geeft vereiste velden aan