Groepsbehandeling voor psychische klachten na de bevalling

0
801

‘Een gezonde balans bij postpartumproblematiek’. Onder deze naam start een groepsbehandeling voor vrouwen die na hun bevalling psychische of psychiatrische klachten hebben ontwikkeld of die in het verleden bekend zijn geweest met psychische of psychiatrische problemen tijdens en/of na de zwangerschap.

De behandelgroep bestaat uit een premodule van vijf bijeenkomsten. Elke module komen de deelnemers eenmaal per week twee uur bij elkaar. Aansluitend kan een programma gevolgd worden voor verdere ondersteuning bij opbouw qua functioneren in werk en privé.

Onderwerpen
De volgende onderwerpen komen aan de orde:

  • Het leren onderscheid maken tussen klachten die passen bij het ontzwangeren, en bij psychische of psychiatrische klachten.
  • Psycho-educatie wordt gegeven over de meest voorkomende postpartum ziektebeelden. Handvatten en oefeningen worden besproken gericht op het op een goede wijze omgaan met deze klachten.
  • Uitleg over stress en verschillen in reactie tussen mannen en vrouwen. Daarnaast wordt geïnventariseerd welke stressoren op werk en privé bij de deelneemsters individueel een rol spelen. Stressfactoren (energievretende en energiegevende factoren) worden in kaart gebracht waardoor je als net bevallen moeder uit balans bent geraakt.
  • Partnerrelatie bijeenkomst: hierbij komen net als in de eerste bijeenkomst de klachten weer aan de orde en wordt het steunsysteem in kaart gebracht.
  • Tevens worden oefeningen in het vragen om hulp aangeboden en worden adviezen gegeven om het steunsysteem eventueel uit te breiden.
  • De hechtingstheorie volgens Bowlby wordt besproken. Er wordt stilgestaan bij de hechting met je (pasgeboren) kindje en dit wordt ondersteund met filmopnames over de interactie van het (pasgeboren) kindje met de moeder.
  • Tijdens de laatste bijeenkomst wordt de reddersdriehoek besproken vanuit de Transactionele Analyse, en wordt geleerd onderscheid te maken tussen realistische (helpende) gedachten en niet-realistische gedachten.
  • Ontspanningsoefeningen worden bij elke bijeenkomst aangeboden om het stressniveau zoveel mogelijk naar beneden te brengen ten behoeve van herstel van de balans.

Initiatiefnemers
De groepsbehandeling wordt gegeven in een samenwerkingsverband van de Praktijk voor Zwangerschap en Psychiatrie en De Gezonde Zaak. Sascha Kats (psychiater) en Koos van Lith (SPV) geven de groepsbehandeling vorm.

Meer weten?
Meer informatie over de groepsbehandeling staat in een folder en op de websites van de Praktijk voor Zwangerschap en Psychiatrie of De Gezonde Zaak.

------
Abonneer u op onze gratis digitale nieuwsbrief en u ontvangt wekelijks een overzicht van relevante ontwikkelingen rond vroeghulp- en -signalering

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here