Kwart vrouwen wordt ruggenprik onthouden

0
283

Ongeveer een kwart van de vrouwen die tijdens hun bevalling om een ruggenprik vroegen, kreeg die niet of heel laat. Voor hen was er geen anesthesioloog beschikbaar. Om dezelfde reden moeten veel vrouwen lang op de prik wachten.

Dat blijkt uit een onderzoek van EenVandaag en Ouders van Nu onder bijna 10.000 vrouwen die de afgelopen tweejaar in Nederland een baby kregen. Ruim 1.600 vrouwen die aan het onderzoek meededen, vroegen tijdens hun bevalling om een ruggenprik.

Uren wachten

In Nederland kunnen vrouwen tijdens hun bevalling een ruggenprik krijgen om de pijn te verlichten. Zo’n prik heeft alleen zin als de bevalling nog niet te ver gevorderd is, omdat het persen anders moeilijk kan gaan. Een ruggenprik mag bovendien alleen worden gegeven door een anesthesioloog.

Uit het onderzoek blijkt dat zes op de tien (61 procent) vrouwen tijdens de bevalling te horen krijgen dat de anesthesioloog pas na uren beschikbaar is. Ongeveer een kwart kreeg de ruggenprik niet of moest er heel lang op wachten, omdat de geschikte arts niet op tijd of zelfs helemaal niet beschikbaar was. Een deel van hen is door de dienstdoende verloskundige of gynaecoloog aangemoedigd om zonder medicatie te bevallen, ook al wilden ze die zelf wel. De rest kreeg de ruggenprik niet omdat ze al te veel ontsluiting hadden. Ook geven meerdere vrouwen, uit verschillende delen van het land, in het onderzoek aan dat er in het ziekenhuis waar ze bevielen helemaal geen anesthesioloog aanwezig was voor bevallingen.

Traumatisch

Voor veel vrouwen heeft dit ervoor gezorgd dat hun bevalling een gebeurtenis is waar ze liever niet aan terugdenken. Er zijn ook vrouwen die hun bevalling als ‘traumatisch’ beschrijven. Circa10 procent van de vrouwen die de afgelopen twee jaar in het ziekenhuis is bevallen, heeft het gevoel dat haar pijn daar niet serieus werd genomen.

Van tevoren inplannen

Ruim de helft (56 procent) van de vrouwen uit het onderzoek vindt dat van tevoren moeten kunnen worden aangegeven of men wel of niet een ruggenprik wil. Ook als daar geen medische noodzaak voor is.

Dat een groep vrouwen vindt dat een ruggenprik van tevoren ingepland moet kunnen worden, betekent niet automatisch dat ze daar zelf gebruik van zouden willen maken. 14 procent zou zelf van tevoren voor een ruggenprik willen kiezen.

Bron: eenvandaag.avrotros.nl

Zie ook: Reactie KNOV

 

------
Abonneer u op onze gratis digitale nieuwsbrief en u ontvangt wekelijks een overzicht van relevante ontwikkelingen rond vroeghulp- en -signalering

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here