Het kabinet maakt geld vrij om vanaf 2025 alle baby’s een RS-vaccin aan te bieden. Het regelen van de vaccinaties gebeurt door RIVM. De prik wordt gratis beschikbaar gesteld. Door de introductie verwacht men een significante afname van ziekenhuisopnames onder baby’s en kinderen. 

Er is al een RS-vaccin voor baby’s goedgekeurd voor gebruik (nirsevimab), maar dat kunnen ouders nu nog niet halen in ons land. Kinderarts Louis Bont, infectioloog-immunoloog, is betrokken bij het onderzoek naar het RS-vaccin. Hij noemt het geweldig nieuws. “Ik denk dat het haalbaar is om in 2025 de eerste prikken te zetten.” 

Advies Gezondheidsraad

De beslissing van het kabinet volgt op het recente advies van de Gezondheidsraad om al op korte termijn alle kinderen in hun eerste levensjaar via het RVP bescherming aan te bieden tegen het RS-virus. Maar het kabinet kon daar toen geen geld voor vinden. De NVK is verheugd dat het kabinet daar nu wel geld voor kan vrijmaken. 

Koorts en benauwdheid

Het RS-virus komt in Nederland veel voor, meestal in de wintermaanden. Bijna alle kinderen onder de twee jaar komen op enig moment met het virus in contact. De meest voorkomende klachten zijn een neusverkoudheid en hoesten. Maar het virus kan ook koorts, benauwdheid of zelfs een longontsteking veroorzaken. Een klein deel van de jonge kinderen moet in het ziekenhuis worden opgenomen. 

Rijksvaccinatieprogramma

Het is de taak van het RIVM om de vaccinaties te gaan regelen, die gratis zullen worden aangeboden binnen het (RVP). Hierin loopt Nederland achter ten opzichte van landen als Frankrijk, Spanje, Luxemburg en de Verenigde Staten, die het vaccin al hebben opgenomen in hun programma.

Demissionair staatssecretaris Maarten van Ooijen (Volksgezondheid) stelt voor volgend jaar 19,2 miljoen euro ter beschikking om het RS-vaccin via het Rijksvaccinatieprogramma gratis aan te bieden. Vanaf 2028 komt daar structureel 25,6 miljoen euro per jaar voor beschikbaar.

Bronnen: rtl.nl / nvk.nl /volkskrant.nl

Vakblad Vroeg is er voor professionals die werken in de geboortezorg en met kinderen tot zeven jaar en hun ouders. Een abonnement kost slechts €28,- per jaar.

Ontdek ons VROEG-magazine

Vakblad Vroeg is er voor professionals die werken in de geboortezorg en met kinderen tot zeven jaar en hun ouders. Sleutelwoorden zijn preventie, vroegtijdige onderkenning en vroeghulp. Ons kwartaalmagazine biedt achtergrond en verdieping. Een abonnement kost slechts € 28,- per jaar.

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Op de hoogte blijven van alle ontwikkelingen op het gebied van de geboortezorg en de zorg rond het jonge kind en zijn ouders? Schrijf je dan in voor onze wekelijkse nieuwsbrief. Deze verschijnt iedere dinsdagochtend.

"*" geeft vereiste velden aan