Op enkele tientallen scholen zijn leerlingen sinds kort in de weer met het programmeren van een heuse robot. Interactive Robotics in Delft wil kinderen niet alleen de technische mogelijkheden tonen, maar ook te hoge verwachtingen bijstellen.

“Er kan veel, maar nog niet alles”, zegt ondernemer-wetenschapper Joachim de Greeff in een interview met het Reformatorisch Dagblad. Interactive Robotics probeert sinds 2016 de software voor educatieve robotjes te verkopen aan basisscholen. Enkele tientallen, voornamelijk in de Randstad, werken al met het circa 6000 euro kostende poppetje. Dat wordt via de laptop, tablet of smartboard aangestuurd. Daarvoor zijn apps ontwikkeld die aansluiten bij het kennisniveau en de leefwereld van verschillende leeftijdsgroepen. Zo wordt kleuters geleerd om puzzelstukjes toe te voegen, waardoor je het robotje bewegingen meegeeft, zinnetjes laat zeggen, een rondedansje laat maken en – aarzelend – een beetje laat lopen door het klaslokaal. “Zo leer je algoritmisch denken. Echt een vaardigheid van de 21e eeuw.”

Nao nou

Kleuters op een school in Rotterdam werken momenteel met een robot. Als het poppetje rechtop staat, meet het 60 centimeter. Klein genoeg om kinderen geen angst in te boezemen. De robotpop is noegerust met speakers, camera, sonar en infrarood en getooid met een shirtje met de naam ‘Nao nou’, bedacht door de kleuters. “Ze vinden het een grappig mannetje”, aldus De Greeff. „Bewust hebben we wat menselijke trekjes gezocht. Maar ook weer niet te veel. Want een robot wordt nooit een mens.”

AdvertentieVroeglezing - artikel

Leermiddel

De robot voor het basisonderwijs is van Franse makelij. “Wij zorgen voor de software.” Leerkrachten hoeven volgens hem niet bang te zijn dat hun taak verdwijnt “Hooguit kan er een presentatie met quizvragen worden gedaan. Kinderen kunnen dan via tablet of telefoon antwoorden geven. Er zijn rekenspelletjes in ontwikkeling. Wij zien het als een leermiddel, net als de smartboards die nu vrijwel overal een plek hebben gekregen.”

Kanttekening

De gedachte dat robots alles kunnen, moet van de bedenkers van Interactive Robots zo snel mogelijk de wereld uit. Ze wijten het ook aan de Japanse aanpak, waarbij wordt geprobeerd om robots een zo menselijk mogelijk uiterlijk te geven. “Grote onzin en vaak ook doorgestoken kaart”, zegt De Greeff. “Het menselijke contact moet blijven. Daarom is het goed dat robotisering steeds onderwerp van publieke discussies wordt.”

Bron: rd.nl

Vakblad Vroeg is er voor professionals die werken in de geboortezorg en met kinderen tot zeven jaar en hun ouders. Een abonnement kost slechts €28,- per jaar.

Ontdek ons VROEG-magazine

Vakblad Vroeg is er voor professionals die werken in de geboortezorg en met kinderen tot zeven jaar en hun ouders. Sleutelwoorden zijn preventie, vroegtijdige onderkenning en vroeghulp. Ons kwartaalmagazine biedt achtergrond en verdieping. Een abonnement kost slechts € 28,- per jaar.

AdvertentieNomineren Vroegwerker
Meld je aan voor de nieuwsbrief

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Op de hoogte blijven van alle ontwikkelingen op het gebied van de geboortezorg en de zorg rond het jonge kind en zijn ouders? Schrijf je dan in voor onze wekelijkse nieuwsbrief. Deze verschijnt iedere dinsdagochtend.

AdvertentieVroeg-congres artikel

"*" geeft vereiste velden aan