Gebarentaal erkennen geeft dove meer rechten

0
2014
gebarentaal
Handalfabet

De taal die door 20.000 dove landgenoten wordt gebezigd, de Nederlandse gebarentaal (NGT), wordt nog niet officieel als taal erkend. Belangenvereniging Dovenschap pleit ervoor dat de Tweede Kamer dit wel doet. Voordeel is onder meer dat erkenning meer recht kan geven op tolken.

De officiële erkenning van de taal zou volgens Belangenvereniging Dovenschap zowel praktische als gevoelsmatige gevolgen hebben. “Het is een erkenning van volledig burgerschap”, zegt Lotje Hallam. Voordeel is onder meer dat erkenning meer recht kan geven op tolken. “Steeds meer dove kinderen gaan naar het regulier onderwijs. Er is nu maar 15 procent tolkvoorziening tijdens werktijd. Als dat verandert zouden doven zich meer begrepen voelen en krijgen ze een hogere arbeidsparticipatie.”

Isolement

Door de invoering van passend onderwijs gaan steeds meer dove kinderen naar reguliere scholen, maar daardoor dreigen ze juist in een isolement te komen, zegt Hallam. “Daar wordt hun niveau van NGT steeds lager en hun sociaal-emotionele ontwikkeling wordt beperkt omdat ze zich niet goed kunnen uiten. Dat isoleert ze, van hun directe omgeving maar ook van de dovengemeenschap omdat ze de taal niet meer goed spreken.”

Keuzevak

Hallam droomt ervan dat het ooit normaal is om gebarentaal als vak te kiezen op school. “In Australië en de Verenigde Staten is het al een keuzevak, daar is de taal al heel lang erkend.” Erkenning van gebarentaal zou ook een gebaar zijn naar de dovengemeenschap. “Het is een positief geluid, een erkenning van hun identiteit.”

Bron: Nu.nl

------
Abonneer u op onze gratis digitale nieuwsbrief en u ontvangt wekelijks een overzicht van relevante ontwikkelingen rond vroeghulp- en -signalering

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here