Een kwart van de peuters is een moeilijke eter. In het merendeel van de gevallen gaat dit vanzelf over en is er geen reden tot zorg: een periode van slecht eten hoort bij de normale ontwikkeling. Alleen een kleine groep kinderen (4%) heeft aanhoudend kieskeurig eetgedrag in de vroege jeugd.

Dat blijkt uit promotie-onderzoek van Sebastian Cardona Cano aan de Erasmus Universiteit, getiteld ‘Trajectories of Picky Eating. From normal rite of passage to a developmental problem’.  In zijn promotieonderzoek heeft Cardona Cano de oorzaken en gevolgen van moeilijk eten bij jonge kinderen onderzocht.

Veel voorkomend probleem

‘Picky eating’ is een veel voorkomend probleem tijdens de vroege jeugd. Een kwart van de ouders rapporteert dat hun peuter een moeilijke, of kieskeurige eter is. Vaak wordt gezegd dat het een fase is en dat het vanzelf overgaat. Picky eating kan echter ook leiden tot een verslechterde voedingstoestand en een vertraging in lengtegroei en gewichtstoename. Ook is picky eating geassocieerd met latere psychische problemen.

Het is dus belangrijk om te achterhalen wanneer kieskeurig eten een normale fase is in de ontwikkeling en wanneer het leidt tot lichamelijke en/of psychische gezondheidsklachten als het kind opgroeit.

Normale fase in de ontwikkeling

De belangrijkste bevindingen van het promotieonderzoek bevestigen dat bij het jonge kind picky eating een vaak voorkomend probleem is (26,5% op 1,5 jaar en 27,6 op 3 jarige leeftijd), dat daarna lijkt af te nemen (13,2% op 6 jarige leeftijd). De kinderen waarvan het picky eating gedrag over gaat, hebben geen verhoogde kans op psychische problemen op latere leeftijd.

Dit versterkt de op consensus gebaseerde gedachte dat bij de meeste kinderen picky eating een normale fase in de ontwikkeling is. Veel kinderen zijn in hun vroege jeugd lastige eters, maar die problemen gaan vanzelf over vóór hun zesde levensjaar. Zorgprofessionals kunnen een afwachtend vinger-aan-de-pols beleid voeren, waarbij ouders gerustgesteld kunnen worden dat deze fase waarschijnlijk vanzelf overgaat.

Kleine risicogroep

Alleen een kleine groep kinderen (4%) heeft aanhoudende picky eating problemen in de vroege jeugd. Deze kinderen hebben een iets verhoogde kans op pervasieve ontwikkelingsproblemen. Zorgprofessionals moeten op de hoogte zijn van de risicofactor-profielen die persisterende picky eating problemen voorspellen en moeten kunnen bepalen of nader onderzoek nodig is.

Vervolgonderzoek

Toekomstig onderzoek is nodig om te zien of op jongere leeftijd risicofactoren geïdentificeerd kunnen worden die persistentie van picky eating problemen voorspellen. Ook is meer follow-up onderzoek nodig om te zien hoe het picky eating gedrag bij kinderen zich ontwikkelt – en de gevolgen van dit gedrag – in de adolescentie en volwassenheid.

Bron: www.parnassiagroep.nl

Vakblad Vroeg is er voor professionals die werken in de geboortezorg en met kinderen tot zeven jaar en hun ouders. Een abonnement kost slechts €28,- per jaar.

Ontdek ons VROEG-magazine

Vakblad Vroeg is er voor professionals die werken in de geboortezorg en met kinderen tot zeven jaar en hun ouders. Sleutelwoorden zijn preventie, vroegtijdige onderkenning en vroeghulp. Ons kwartaalmagazine biedt achtergrond en verdieping. Een abonnement kost slechts € 28,- per jaar.

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Op de hoogte blijven van alle ontwikkelingen op het gebied van de geboortezorg en de zorg rond het jonge kind en zijn ouders? Schrijf je dan in voor onze wekelijkse nieuwsbrief. Deze verschijnt iedere dinsdagochtend.

"*" geeft vereiste velden aan