De Dr. A. J. Swaakprijs 2020 gaat naar jeugdarts Magda Boere. De tweejaarlijkse prijs is een eerbetoon aan Dr. Swaak, die als kinderhygiënist veel heeft bijgedragen aan de ontwikkeling van de jeugdgezondheidszorg in het algemeen en in Noord-Brabant in het bijzonder. Het belangrijkste doel van de prijs is om de kwaliteit van de jeugdgezondheidszorg (JGZ) in Nederland te stimuleren. Er is een geldprijs van 5000 euro aan verbonden.

Magda Boere, in december 2019 met pensioen gegaan, heeft een enorm oeuvre aan de JGZ nagelaten. Zo legde ze met haar proefschrift de wetenschappelijke basis voor de inmiddels al jaren in de JGZ ingeburgerde screening op heupdysplasie. Ze is naast jeugdarts ook epidemioloog. Ze combineerde haar functie als universitair docent bij de Universiteit Twente na haar promotie in 2006 met een baan als senior onderzoeker bij TNO in Leiden. Daarnaast heeft zij in 2010 de academische werkplaats Jeugd Twente opgericht.

Blijven inspireren

Voor Magda Boerehttps://research.utwente.nl/en/persons/magda-m-boere-boonekamp zijn de vragen vanuit de praktijk altijd het uitgangspunt geweest voor haar onderzoek. Waar loop je tegenaan? Dat gaan we onderzoeken! JGZ op een hoger plan brengen, dat was haar missie. Ze heeft maar liefst zes promovendi, waaronder twee jeugdartsen, begeleid bij hun onderzoek naar wiegendood, kindermishandeling, kindersterfte, zorg voor kwetsbare kinderen en screening op postpartum depressie.

Boere heeft 109 nationale en internationale publicaties op velerlei gebieden op haar naam staan. Ze is nu nog steeds actief in de redactie van het tijdschrift JGZ en in de erkenningscommissie jeugdinterventies.

Eervolle vermelding voor Ingrid Staal

De eervolle vermelding ging dit keer naar Ingrid Staal. Van origine jeugdverpleegkundige is zij momenteel actief als verplegingswetenschapper, stafverpleegkundige en adviseur innovatie en academisering is bij de GGD Zeeland. Ze ontwikkelde SPARK, een signaleringsinstrument voor de JGZ waarmee opvoed- en opgroeiproblemen eerder gesignaleerd worden door ouders en door JGZ-professionals. Sinds 2012 wordt de SPARK toegepast in de JGZ. Inmiddels zijn meerdere, ook digitale versies ontwikkeld voor verschillende contactmomenten.

In 2016 promoveerde Ingrid hierop bij Guus Schrijvers aan de universiteit Utrecht. Ze is de SPARK aan het doorontwikkelen naar andere leeftijden, én onderzoekt de implementatie ervan in de JGZ. Daarnaast heeft ze de Balansmeter ontwikkeld, die momenteel door het NCJ gebruikt wordt om te peilen hoe de balans van ouders is tijdens deze corona pandemie, waarbij haar niet aflatende gedrevenheid en inzet bewonderenswaardig is en respect afdwingt.

Bron: ajn.nl

Vakblad Vroeg is er voor professionals die werken in de geboortezorg en met kinderen tot zeven jaar en hun ouders. Een abonnement kost slechts €28,- per jaar.

Ontdek ons VROEG-magazine

Vakblad Vroeg is er voor professionals die werken in de geboortezorg en met kinderen tot zeven jaar en hun ouders. Sleutelwoorden zijn preventie, vroegtijdige onderkenning en vroeghulp. Ons kwartaalmagazine biedt achtergrond en verdieping. Een abonnement kost slechts € 28,- per jaar.

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Op de hoogte blijven van alle ontwikkelingen op het gebied van de geboortezorg en de zorg rond het jonge kind en zijn ouders? Schrijf je dan in voor onze wekelijkse nieuwsbrief. Deze verschijnt iedere dinsdagochtend.

"*" geeft vereiste velden aan