Hoe langer een vrouw borstvoeding geeft, hoe groter het gezondheidsvoordeel lijkt te zijn, zeggen onderzoekers. Een jaar lang borstvoeding geven, vermindert mogelijk op latere leeftijd de kans op een hartaanval of beroerte bij de moeder.

Dat blijkt uit het onderzoek ‘Breastfeeding and the Risk of Maternal Cardiovascular Disease: A Prospective Study of 300 000 Chinese Women, gepubliceerd in het Journal of the American Heart Association, waarover NU.nl bericht. Voor de studie keken onderzoekers van Oxford University, de Chinese Academy of Medical Sciences en Peking University naar data van 289.573 Chinese vrouwen met een gemiddelde leeftijd van 51 jaar.

Chinese vrouwen geven gemiddeld twaalf maanden borstvoeding, terwijl vrouwen in het westen dat meestal zo’n zes maanden doen. Bijna alle vrouwen waren moeder en geen van hen had hart- en vaatziekten bij het begin van de studie. Acht jaar later waren er 16.671 gevallen van coronaire hartziekten (waaronder hartaanvallen) en 23.983 beroertes.

Risico’s verminderen

Vergeleken met vrouwen die nooit borstvoeding gaven, liepen vrouwen die dat wél deden een verminderd risico van 9 procent op een hartziekte en een verminderd risico van 8 procent op een beroerte. Vrouwen die minimaal twee jaar borstvoeding gaven, liepen een verminderd risico van 18 procent op een hartziekte en een verminderd risico van 17 procent op een beroerte vergeleken met vrouwen die nooit borstvoeding gaven.

Snellere ‘reset’ stofwisseling

Mogelijk kunnen de gezondheidsvoordelen worden verklaard door een snellere ‘reset’ van de stofwisseling van vrouwen na een zwangerschap, aldus hoofdonderzoeker Sanne Peters in de Daily Mail. “Een zwangerschap heeft grote invloed op de stofwisseling van vrouwen, aangezien ze vet opslaan voor de energie die nodig is voor de groei van haar baby en voor het geven van borstvoeding zodra de baby geboren is. Het geven van borstvoeding zou het opgeslagen vet sneller en vollediger kunnen elimineren”,

Vakblad Vroeg is er voor professionals die werken in de geboortezorg en met kinderen tot zeven jaar en hun ouders. Een abonnement kost slechts €28,- per jaar.

Ontdek ons VROEG-magazine

Vakblad Vroeg is er voor professionals die werken in de geboortezorg en met kinderen tot zeven jaar en hun ouders. Sleutelwoorden zijn preventie, vroegtijdige onderkenning en vroeghulp. Ons kwartaalmagazine biedt achtergrond en verdieping. Een abonnement kost slechts € 28,- per jaar.

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Op de hoogte blijven van alle ontwikkelingen op het gebied van de geboortezorg en de zorg rond het jonge kind en zijn ouders? Schrijf je dan in voor onze wekelijkse nieuwsbrief. Deze verschijnt iedere dinsdagochtend.

"*" geeft vereiste velden aan