Sinds kort bestaat er voor ouders die een kind verloren hebben een ‘koesterkoffer’, vol met spullen om de rouw te dragen. Het betreft een initiatief van drie moeders die het zelf hebben meegemaakt. De koffer voorkomt dat lotgenoten uit het ziekenhuis of mortuarium stappen met hun herinneringen in een plastic zakje. 

De koesterkoffer, een initiatief van Berrefonds,  moet helpen met de verwerking. Ouders waarvan het kind plots overlijdt, vallen vaak uit de boot, zeggen de moeders. En hebben niet de omkadering die ouders van een palliatief ziek kind wel hebben.

Koesterkoffer: inhoud

De inhoud kan onder meer bestaan uit een koker om een haarlok in te bewaren, een canvas voor een voetafdruk en een koesterboek.  “Er zit van alles in, niks moet, alles mag, elk rouwproces is uniek”, zegt Christine Vandenhole, één van de initiatiefneemsters. “Iedereen kan op zijn moment er dingen uitnemen, doorgeven. Dat is een beetje de bedoeling.”

Andere spulletjes in de koffer zijn vooral gericht op het ondersteunen van het hele gezin in de weken, maanden en jaren na het verlies. Een koesterdeken om samen onder te kruipen, zaadjes van vergeet-me-nietjes om te planten, een koesterboek vol herinneringen, een troostkussen voor broers of zussen,… Alles wordt uitgelegd in een brochure om ouders zo goed mogelijk te begeleiden bij het gebruik van de Koesterkoffer.

Pilot

Momenteel worden de koffers gebruikt in een pilotproject samen met het Universitair Ziekenhuis Antwerpen en enkele begrafenisondernemers. De komende maanden werken de initiatiefnemers aan de verdere uitrol van de Koesterkoffer. Meer informatie staat op de website van Berrefonds.

Bent u verantwoordelijke in een ziekenhuis, begrafenisondernemer of een organisatie  kan helpen bij het verspreiden van de koesterkoffer? Neem dan contact op met Berrefonds.

Video

In een videoreportage vertellen zij over hun initiatief.

Bron: Het Laatste Nieuws

 

Vakblad Vroeg is er voor professionals die werken in de geboortezorg en met kinderen tot zeven jaar en hun ouders. Een abonnement kost slechts €28,- per jaar.

Ontdek ons VROEG-magazine

Vakblad Vroeg is er voor professionals die werken in de geboortezorg en met kinderen tot zeven jaar en hun ouders. Sleutelwoorden zijn preventie, vroegtijdige onderkenning en vroeghulp. Ons kwartaalmagazine biedt achtergrond en verdieping. Een abonnement kost slechts € 28,- per jaar.

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Op de hoogte blijven van alle ontwikkelingen op het gebied van de geboortezorg en de zorg rond het jonge kind en zijn ouders? Schrijf je dan in voor onze wekelijkse nieuwsbrief. Deze verschijnt iedere dinsdagochtend.

"*" geeft vereiste velden aan