Er bestaat een relatie tussen negatieve levensgebeurtenissen in de kindertijd  en overgewicht op jongvolwassen leeftijd. Deze relatie is er overigens niet in de kindertijd en adolescentie. Dat blijkt uit promotieonderzoek van Leonie Elsenburg aan de Rijksuniversiteit Groningen.

Wie te veel eet en te weinig beweegt, kan overgewicht of zelfs obesitas ontwikkelen. Deze ziektes vormen een groeiend gezondheidsprobleem en ze zijn gerelateerd aan een scala aan ziektes. De afgelopen jaren hebben onderzoekers steeds meer aandacht gekregen voor psychosociale factoren als oorzaak van overgewicht en obesitas.

Focus op psychosociale factoren

Het onderzoek concentreerde zich op de vraag of negatieve levensgebeurtenissen in de kindertijd, denk aan de scheiding van ouders of kindermishandeling, samenhangen met overgewicht op kinderleeftijd, in de adolescentie en op jongvolwassen leeftijd. De focus lag op de relatie tussen psychosociale factoren en overgewicht en niet op die tussen voedselinname en fysieke activiteit. Elsenburg voerde haar onderzoek uit met behulp van de Nederlandse TRAILS-studie, een grote cohortstudie waarin de gezondheid van 2.200 jongeren over een langere periode gevolgd wordt. Ook ging zij na wat Daarvoor ging ze na wat er al over dit onderwerp gepubliceerd is. Het bleek lastig eerdere studies met elkaar te vergelijken, omdat bijvoorbeeld negatieve levensgebeurtenissen verschillend waren gemeten en op verschillende manieren was bepaald of er sprake was van opeenstapeling van zulke gebeurtenissen.

Met vertraging

Elsenburg concludeert dat een opeenstapeling van negatieve levensgebeurtenissen in de kindertijd samenhangt met een hogere BMI in de jongvolwassenheid. Een opeenstapeling van negatieve levensgebeurtenissen aan het eind van de adolescentie en het begin de jongvolwassenheid hangt juist samen met een lagere BMI in de jongvolwassenheid. Het lijkt er dus op dat veel negatieve gebeurtenissen in de kindertijd met vertraging leiden tot een hogere BMI in de jongvolwassenheid.

Elsenburg concludeert tot slot dat vrouwen gevoeliger lijken, of op vroegere leeftijd gevoelig lijken, voor een hogere BMI na het meemaken van negatieve levensgebeurtenissen dan mannen.

Adverse life events and overweight in childhood, adolescence and young adulthood

 

Vakblad Vroeg is er voor professionals die werken in de geboortezorg en met kinderen tot zeven jaar en hun ouders. Een abonnement kost slechts €28,- per jaar.

Ontdek ons VROEG-magazine

Vakblad Vroeg is er voor professionals die werken in de geboortezorg en met kinderen tot zeven jaar en hun ouders. Sleutelwoorden zijn preventie, vroegtijdige onderkenning en vroeghulp. Ons kwartaalmagazine biedt achtergrond en verdieping. Een abonnement kost slechts € 28,- per jaar.

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Op de hoogte blijven van alle ontwikkelingen op het gebied van de geboortezorg en de zorg rond het jonge kind en zijn ouders? Schrijf je dan in voor onze wekelijkse nieuwsbrief. Deze verschijnt iedere dinsdagochtend.

"*" geeft vereiste velden aan