Recensie ‘Over het hoofd gezien’ door Sylvia van der Salm

De titel van het boek verwijst naar de minstens 100.000 kinderen die op elk moment in Nederland aan de niet of niet volledig behandelde beperkingen van NAH lijden. De auteur, Eric Hermans, vergelijkt dit aantal met een Amsterdamse Arena en een Rotterdamse Kuip vol met kinderen. Zo’n vergelijking maakt meteen duidelijk dat er voor deze kinderen meer aandacht moet komen. De aangrijpende levensverhalen maken diepe indruk.

In het voorwoord beschrijft een neurochirurg op een indrukwekkende manier hoe hij meer oog voor NAH kreeg. Na het voorwoord wordt uitgelegd wat de aandoening inhoudt. De ernst, aantallen en gevolgen worden beschreven. Elke paragraaf geeft duidelijke informatie en heeft  een duidelijke titel waardoor informatie snel terug gevonden kan worden.

Levensverhalen

In het boek worden twaalf levensverhalen verteld waarin ouders, de jongere met NAH, andere gezinsleden en soms ook professionals aan het woord komen. Ieder verhaal start met een citaat uit het verhaal. Citaten als ‘Zat ik maar in een rolstoel, dan zagen ze tenminste dat ik een probleem heb’ of ‘En niet alleen Robin heeft NAH, het hele gezin heeft NAH’ maken glashelder duidelijk wat de impact van NAH is en de onbekendheid die er op dit moment over is.

De hoofdpersonen hebben op het moment van het ongeval allemaal een andere leeftijd. In de verhalen wordt de schooltijd, het vinden van aangepast werk en een geschikte plek om te wonen beschreven. Er wordt op deze manier goed duidelijk dat de gevolgen van NAH in elke levensfase anders zijn. Ook de onzichtbare cognitieve, sociaal- emotionele, communicatieve en gedragsmatige beperkingen komen goed naar voren. Binnen alle verhalen voel je de frustratie en wanhoop waarmee de jongeren met NAH, maar ook de andere familieleden, te maken hebben.

Verbeteringen in de zorg

Na de levensverhalen wordt in het hoofdstuk ‘Zoek het zelf maar uit’ beschreven tegen welke problemen mensen met NAH in de zorg aanlopen. Deze titel spreekt voor zich. Het boek bevat verder een korte weergave van verschillende internationale onderzoeken die beschrijven met welke ‘social failures’ mensen met NAH te maken kunnen krijgen. Denk aan verslaving, criminaliteit enz. De schrijver eindigt zijn boek met vijf duidelijke maatregelen die nodig zijn om de zorg voor kinderen met NAH te verbeteren.

Referenties

Achterin het boek wordt de geraadpleegde literatuur genoemd. In deze lijst staan voornamelijk Engelse artikelen. Goede methodes, cursussen en hulpverleningsinstanties worden door het boek heen genoemd en kan de lezer zelf uit de tekst halen.

Voor wie?

Dit boek is een aanrader voor huisartsen, artsen, verpleegkundigen, zorgverzekeraars en anderen in de zorg ook om geen kinderen meer over het hoofd te zien. Daarnaast is dit een aangrijpend en informatief boek voor iedereen die iemand met NAH ontmoet, waaronder zeker mensen in de kinderopvang, het onderwijs, de zorg en werkgevers. Ook voor mensen met NAH en hun naasten is dit een prachtig boek. Zij zullen herkenning vinden in de verhalen.

Over het hoofd gezien >

Sylvia van der Salm is leerkracht en logopedist. Momenteel werkt zij als logopedist in een kinderdagcentrum. Daar behandelt zij logopedische problemen bij kinderen met een ontwikkelingsachterstand, autisme, cerebrale parese, Downsyndroom, ernstige meervoudige beperking of andere syndromen. Sylvia heeft veel ervaring met kinderen die niet of nauwelijks spreken en Applied Behavior Analysis (ABA) bij jonge kinderen met autisme.

Vakblad Vroeg is er voor professionals die werken in de geboortezorg en met kinderen tot zeven jaar en hun ouders. Een abonnement kost slechts €28,- per jaar.

Ontdek ons VROEG-magazine

Vakblad Vroeg is er voor professionals die werken in de geboortezorg en met kinderen tot zeven jaar en hun ouders. Sleutelwoorden zijn preventie, vroegtijdige onderkenning en vroeghulp. Ons kwartaalmagazine biedt achtergrond en verdieping. Een abonnement kost slechts € 28,- per jaar.

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Op de hoogte blijven van alle ontwikkelingen op het gebied van de geboortezorg en de zorg rond het jonge kind en zijn ouders? Schrijf je dan in voor onze wekelijkse nieuwsbrief. Deze verschijnt iedere dinsdagochtend.

"*" geeft vereiste velden aan