Register verbetert zorg aan kinderen met Cerebrale Parese

0
164

Voor alle kinderen met cerebrale parese in Nederland behandelingen vinden die werken. Plus regelmatig monitoren en tijdig ingrijpen om problemen te voorkomen. Dát is de bedoeling van het Nederlands CP register: een landelijk register om de zorg voor kinderen met cerebrale parese te verbeteren.

Het Nederlands CP register is zowel een breed behandelregister als een follow up register. Het register bevat gegevens over het betreffende kind, de kenmerken van de cerebrale parese, de medische voorgeschiedenis, het lichamelijk onderzoek, behandelgegevens en behandelresultaten. De meeste gegevens worden door de behandelaar ingevoerd. Daarnaast is er ruimte voor de bevindingen van ouders en kinderen.

In de lift

Inmiddels voeren twaalf centra verspreid over Nederland data in. Hierdoor zitten er inmiddels al 284 kinderen in het register. Nog eens tien centra zijn in voorbereiding om gebruik te gaan maken van het register. Via een dashboard is de ontwikkeling van het kind te volgen en zijn behandelresultaten inzichtelijk gemaakt.

Het register is tot stand gekomen vanuit een samenwerking tussen Amsterdam UMC (locatie VUmc), CP Nederland, Adelante, CP-Net, de Hoogstraat Revalidatie, Erasmus MC Rotterdam, Heliomare, Libra revalidatie & audiologie, Maastricht UMC+, Merem Medische Revalidatie, Nederlandse Vereniging van Revalidatieartsen, Revant, Rijndam Revalidatie, Roessingh Centrum voor Revalidatie, UMCG en UMC Utrecht.

Website en nieuwsbrief

Uitgebreide informatie over het CP-register staat op de gelijknamige website: https://cpregister.nl

Een nieuwsbrief bericht over de voortgang; via de website kun je je hiervoor aanmelden.


Congres Cerebrale Parese herkennen & behandelen

Bijna de helft van alle kinderen in de kinderrevalidatie heeft cerebrale parese (CP). Daarmee is deze houdings- en bewegingsstoornis de meest voorkomende oorzaak van motorische beperkingen bij kinderen. Het congres ‘Cerebrale Parese herkennen & behandelen’ – live op 12 oktober in Eindhoven of online vanaf 1 december – belicht allerlei aspecten die van belang zijn voor zorgprofessionals die werken met jonge kinderen. Het congres, eden initiatief van Vakblad Vroeg, biedt aanknopingspunten tot het eerder herkennen van de stoornis. Ook wordt ingegaan op het zo goed mogelijk behandelen van jonge kinderen met CP.
Lees verder >

Zie ook:

------
Abonneer u op onze gratis digitale nieuwsbrief en u ontvangt wekelijks een overzicht van relevante ontwikkelingen rond vroeghulp- en -signalering

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here