Jonge kinderen leren sociale vaardigheden door naar elkaar te kijken, na te doen en samen dingen te ondernemen. Voor kinderen met een visuele beperking is dat niet zo vanzelfsprekend. Om hen hierbij te helpen, is een online game ontwikkeld: ‘Zie je wel’.

Kinderen met een visuele beperking missen mimiek bij andere kinderen en volwassenen. Daardoor kunnenzij moeilijker inschatten welk effect hun handelen of hun taal heeft. Om te voorkomen dat kinderen zich hierdoor terugtrekken uit de sociale interactie en een negatief zelfbeeld krijgen, kan ‘Zie je wel’ deze kinderen helpen door spelenderwijs vaardigheden aan te leren om inzicht te geven in hun denken en handelen.

Leuk en leerzaam

Doel van ‘Zie je wel’ is de leerlingen in tien lessen spelenderwijs te leren wat hun slechtziendheid inhoudt en wat hen daarbij kan helpen. De eerste resultaten van dit door Bartiméus innovatieve product voor kinderen met een visuele beperking in groep 3 en 4 van het basisonderwijs zijn heel positief, vertelt Yvonne Kruithof, orthopedagoog-generalist en als kenniscoördinator bij Bartiméus betrokken bij de totstandkoming van ‘Zie je wel’. “Leerlingen geven aan dat ze het een leuk spel vinden én van ouders en leerkrachten krijgen we terug dat het hen helpt met de leerling in gesprek te gaan over de visuele beperking. Daarnaast horen we dat de animaties herkenbaar zijn en de achterliggende methodiek over helpende en niet helpende gedachten ook buiten het spel wordt toegepast. Ook geeft het effectonderzoek aan dat de leerlingen enthousiast zijn. We hebben een sociale validiteitsschaal afgenomen waarin de kinderen het spel de maximale score geven. Ze vinden het leuk en leren ervan!”

Meer weten?

Wilt u meer weten over ‘Zie je wel’ of andere innovaties? Neem dan contact op met Yvonne Kruithof via ykruithof@bartimeus.nl of bel 030 – 698 22 55.

Beluister ook het animatiefilmpje over ‘Zie je wel’ gemaakt door Metropolisfilm:

De ‘Zie je wel’ app is ontwikkeld met financiële steun van Vereniging Bartiméus Sonneheerdt.

Bron: bartimeus.nl

Vakblad Vroeg is er voor professionals die werken in de geboortezorg en met kinderen tot zeven jaar en hun ouders. Een abonnement kost slechts €28,- per jaar.

Ontdek ons VROEG-magazine

Vakblad Vroeg is er voor professionals die werken in de geboortezorg en met kinderen tot zeven jaar en hun ouders. Sleutelwoorden zijn preventie, vroegtijdige onderkenning en vroeghulp. Ons kwartaalmagazine biedt achtergrond en verdieping. Een abonnement kost slechts € 28,- per jaar.

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Op de hoogte blijven van alle ontwikkelingen op het gebied van de geboortezorg en de zorg rond het jonge kind en zijn ouders? Schrijf je dan in voor onze wekelijkse nieuwsbrief. Deze verschijnt iedere dinsdagochtend.

"*" geeft vereiste velden aan