Leefstijl poli plus staat open voor alle intensieve zorgvragen. Bijzonder is een tweedaagse screening voor zorgintensieve kinderen gericht op het verbeteren van hun levenskwaliteit. Daarbij worden ook de ouders betrokken.
De zorg voor kinderen met een intensieve zorgvraag is vaak in stukjes geknipt. Daarmee ook de ondersteuning van hun ouders en het gezin waarin ze opgroeien. Hoe kun je vanuit een ‘totale’ blik, kijken naar de behoefte van het kind, de gewenste ondersteuning en perspectief op een goed leven. Daar richt de tweedaagse screening zich op.
Positieve gezondheid
Uitgangspunt van de screening is het bevorderen van positieve gezondheid. De poli biedt een 360 graden beeld waarbij alles aan bod komt wat bij het leven van het kind hoort. Hierbij ligt het accent niet op de ziekte of de aandoening, maar op de kinderen zelf: op hun veerkracht en op wat hun leven betekenisvol maakt. Deze benadering helpt om alle aspecten bij elkaar te brengen. Daarnaast is er oog voor de verbindingen tussen specialisten, andere betrokkenen en het leven van een kind.
Leefstijl en leefwereld
Verdeeld over twee dagen kijkt men niet alleen vanuit medisch oogpunt naar een kind, ook het functioneren in het algemeen, de leefstijl en de leefwereld (omgeving) worden hierbij betrokken Onder leefstijl gaat het niet alleen over voeding of bewegen, Ook de wijze waarop een kind het leven leeft, beleeft en alles wat hij of zij daarbij wel of niet laat zien of doet, wordt meegenomen. De leefstijl vormt een belangrijk aandeel in het totaalbeeld aangezien het alle zes domeinen voor positieve gezondheid van een kind aanraakt. ‘De plus’ voor de poli staat er vanwege deze unieke aanpak.
Hoe werkt de screening?
Het team – een mix van betrokken professionals en ervaringsdeskundigen – gaat aan de slag met een zorgintensief kind. Afhankelijk van de vragen van ouders, vindt de medische check ter plekke plaats of via beeldbellen. De overige teamleden zijn in principe altijd aanwezig. Er worden testjes gedaan en er wordt geoefend, gespeeld en geobserveerd. Vooraf doet men een dossieranalyse. Dit houdt in dat bestaande informatie is opgevraagd bij ouders en is gelezen. Belangrijke aspecten en conclusies worden meegenomen in de verdere beeldvorming. Door het voeren van gesprekken wordt een soort blauwdruk gemaakt van het leven van je kind. De inbreng van ouders is hierbij richtinggevend.
Aan de hand van deelverslagen maakt de orthopedagoog een samenhangend beeld van alle inbreng. Ook geeft ze tips en adviezen die vanuit alle invalshoeken zijn gewogen voor keuzes nu en in de (nabije) toekomst. Handvatten en richting voor goede zorg en hulpmiddelen, voor begeleiding en behandeling, voor ontwikkeling en leren, voor stimuleren, activeren en meedoen in de samenleving. Het perspectiefplan is een soort kompas, de navigatie op de gewenste situatie. Uiteindelijk doel is een goed en kansrijk leven voor het kind, waardoor ook de kansen voor andere gezinsleden kunnen toenemen.
Ga voor meer informatie naar: Tweedaagse – Leefstijl poli plus
Initiatiefnemer van Leefstijl poli plus is orthopedagoog Mia Nijland. Samen met een team van professionals en ervaringsdeskundigen heeft zij Leefstijl poli plus opgebouwd en ingericht. De werkwijze is gebaseerd op mensenrechten, een holistische mensvisie, wetenschappelijk erkende methodiek en actuele benaderingen zoals de positieve gezondheid. Resultaat van het traject is een persoonlijk perspectiefplan voor het kind.
Bron: Persbericht Leefstijl Poli Plus