Naast aanstaande moeders kunnen ook vaders last krijgen van een pre- en postnatale depressie. Eén op de 25 mannen vertoont symptomen van een postnatale depressie, terwijl één op de vijftig symptomen heeft van een prenatale depressie.

Dat blijkt uit onderzoek verricht in Nieuw-Zeeland, gepubliceerd in JAMA Psychiatry, waarover NU.nl bericht. In het kader van het onderzoek werden 3.523 Nieuw-Zeelandse mannen bestudeerd waarvan de vrouw of vriendin zich in het derde trimester van de zwangerschap bevond. Negen maanden na de geboorte van het kind werden de mannen opnieuw onderzocht.

Bevindingen
De kans op een prenatale depressie zou volgens de onderzoekers vergroot worden wanneer de aanstaande vader te kampen heeft met stress of een slechte gezondheid. Mannen die na de geboorte van hun kind last kregen van depressieve klachten bleken vaak sociale- of relatieproblemen te hebben. Ook mannen die al eerder een depressie hadden gehad of werkloos waren, bleken een verhoogde kans op een postnatale depressie te hebben. Uit het onderzoek bleek dat mannen vooral last hebben van een prenatale depressie, terwijl uit eerder onderzoek onder vrouwen blijkt dat de postnatale depressie juist vaker voorkomt.

AdvertentieVroeglezing - artikel

Invloed
Volgens onderzoeker Lisa Underwoord wordt tegenwoordig vrij veel aandacht besteed aan de postnatale depressie bij vrouwen, maar is over mannen weinig bekend. “We worden ons steeds meer bewust van de invloed die vaders hebben op de psychosociale en cognitieve ontwikkeling van hun kinderen”, zegt ze. “Aangezien een depressie bij de vader een direct en indirect effect kan hebben op de kinderen, is het belangrijk dat we deze tijdig herkennen en behandelen. En dat begint met een stukje bewustwording van de risicofactoren.”

Paternal Depression Symptoms During Pregnancy and After Childbirth Among Participants in the Growing Up in New Zealand Study

Vakblad Vroeg is er voor professionals die werken in de geboortezorg en met kinderen tot zeven jaar en hun ouders. Een abonnement kost slechts €28,- per jaar.

Ontdek ons VROEG-magazine

Vakblad Vroeg is er voor professionals die werken in de geboortezorg en met kinderen tot zeven jaar en hun ouders. Sleutelwoorden zijn preventie, vroegtijdige onderkenning en vroeghulp. Ons kwartaalmagazine biedt achtergrond en verdieping. Een abonnement kost slechts € 28,- per jaar.

AdvertentieVroeg-congres artikel
Meld je aan voor de nieuwsbrief

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Op de hoogte blijven van alle ontwikkelingen op het gebied van de geboortezorg en de zorg rond het jonge kind en zijn ouders? Schrijf je dan in voor onze wekelijkse nieuwsbrief. Deze verschijnt iedere dinsdagochtend.

"*" geeft vereiste velden aan