Kinderen hebben een negatieve invloed de nachtrust bij vrouwen. Het slaapgedrag van mannen blijkt niet beïnvloed te worden door de aanwezigheid van kinderen.

Dat blijkt uit Amerikaans onderzoek waarvan Scientias.nl melding maakt. Een optimale nachtrust neemt tussen de zeven tot negen uur per dag in beslag. Van een slechte nachtrust is volgens de onderzoekers sprake als mensen minder dan zes uur per dag slapen.

Bevindingen
De onderzoekers vroegen 5805 proefpersonen naar hun nachtrust. Zij moesten aangeven hoeveel uren ze sliepen en op hoeveel dagen ze zich in de afgelopen maand vermoeid hadden gevoeld. Uit het onderzoek blijkt dat er onder vrouwen jonger dan 45 jaar maar één factor van invloed bleek te zijn op de nachtrust: hun kinderen. Met elk kind dat een vrouw had, bleek de kans op een goede nachtrust maar liefst bijna 50 procent af te nemen. 48 procent van de vrouwen met kinderen bleek minstens 7 uur per dag te slapen. Onder de vrouwen zonder kinderen was dat 62 procent. Opvallend genoeg was het hebben van kinderen niet van invloed op hoelang mannen sliepen

Vermoeidheid
Samenwonen met kinderen is dus van invloed op de nachtrust van vrouwen. Maar daar blijft het niet bij. Kinderen bleken ook een flink stempel te drukken op de mate waarin vrouwen vermoeid waren. Jonge vrouwen met kinderen gaven aan zich zo’n 14 dagen per maand moe te voelen. Voor vrouwen van dezelfde leeftijd maar zonder kinderen was dat 11 dagen per maand.

Voldoende slapen is belangrijk voor de gezondheid en kan van invloed zijn op het hart, het brein en het gewicht”, aldus onderzoeker Kelly Sullivan. “Het is belangrijk om te achterhalen wat mensen belet om voldoende rust te nemen, als we mensen aan een betere gezondheid willen helpen.”

Stress
Uit eerder onderzoek bleek ook al dat kinderen stress met zich meebrengen en dat met name moeders daar hinder van ondervinden. “Het is niet zo dat moeders gestrest zijn als ze met hun kinderen zijn, maar ze ervaren wel meer druk dan vaders,” zo vertelde onderzoeker Kelly Musick daarover.

Vakblad Vroeg is er voor professionals die werken in de geboortezorg en met kinderen tot zeven jaar en hun ouders. Een abonnement kost slechts €28,- per jaar.

Ontdek ons VROEG-magazine

Vakblad Vroeg is er voor professionals die werken in de geboortezorg en met kinderen tot zeven jaar en hun ouders. Sleutelwoorden zijn preventie, vroegtijdige onderkenning en vroeghulp. Ons kwartaalmagazine biedt achtergrond en verdieping. Een abonnement kost slechts € 28,- per jaar.

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Op de hoogte blijven van alle ontwikkelingen op het gebied van de geboortezorg en de zorg rond het jonge kind en zijn ouders? Schrijf je dan in voor onze wekelijkse nieuwsbrief. Deze verschijnt iedere dinsdagochtend.

"*" geeft vereiste velden aan