‘Mindful opvoeden van kinderen met ADHD’ van de hand van kinderarts Mark Bertin is niet alleen zeer bruikbaar voor ouders, maar ook voor hulpverleners in de klinische praktijk. De titel doet denken dat het voornamelijk gaat om mindfulness. Het boek geeft echter veel meer bruikbare kennis.
Recensie ‘Mindful opvoeden van kinderen met ADHD’ door Zoë Kempe
Ouders zijn vaak zoekende naar hoe ze hun kind met ADHD, met alle goedbedoelde adviezen die er zijn, het beste kunnen begeleiden. Mark Bertin, gespecialiseerd in ontwikkelingsstoornissen, geeft in dit boek hiertoe concrete handvatten, met name om de opvoedstress te verminderen. Daarnaast combineert hij mindfulness met wetenschappelijke inzichten op het gebied van executieve functies en worden er praktische handvatten gegeven voor het dagelijks leven.
Makkelijk toepasbare oefeningen
Het boek bevat korte, eenvoudige oefeningen die ervoor kunnen zorgen dat je bewuster in het leven komt te staan. Het gaat hierbij vooral om het hebben van aandacht voor je kind, aandacht voor je eigen gedrag en je eigen frustraties als ouder. De oefeningen zijn goed te integreren in het dagelijks leven. Voorbeelden zijn het bijhouden van een dankbaarheidsdagboek, het bijhouden van de positieve eigenschappen van je kind, bewust ademhalen en oefeningen gericht op het leren stoppen. Ook is er uitgebreid aandacht voor gedragsmanagement; er worden concrete suggesties gegeven voor het gebruik van beloningssystemen en het aanpakken voor problematisch gedrag.
Voor ouders én professionals
Het boek besteedt uitgebreid aandacht aan de nieuwste kennis op het gebied van ADHD. Zo komen executieve functies en de voor- en nadelen van medicatie uitgebreid aan bod. Het mooie aan dit boek is dat het zo geschreven is dat ouders er veel herkenning in kunnen vinden. Kortom: goed in te zetten rondom ouderbegeleiding, psycho-educatie over ADHD en opvoedondersteuning.
Ontschuldigen
Een groot pluspunt is dat in dit boek zowel ouder als kind ontschuldigd worden. Het kan lastig zijn als kind om ADHD te hebben. Dit wordt aan de hand van beperkingen op het gebied van executieve functies duidelijk uitgelegd. Zo kunnen ouders hun kind beter leren begrijpen. Ook voor ouders kan het opvoeden van een kind met ADHD zwaar zijn. Ouders vragen zich af of ze wel goed gereageerd hebben in een bepaalde situatie en of ze hun kind wel op de juiste manier ondersteunen. ‘Mindful opvoeden van kinderen met ADHD’ gaat uitgebreid in op het met compassie kijken naar zowel je kind met ADHD als naar jezelf als opvoeder. Door de inzet van mindfulness in de opvoeding, leer je om niet op de automatische piloot te handelen, waardoor ouders ook bewuster worden van de mooie kanten van hunkind. Ook is er veel aandacht voor het belang van zelfzorg voor de ouder.
Uitgebreid en praktisch
Al met al vind ik dit een mooi, uitgebreid en goed leesbaar boek, waarbij veel gebruik is gemaakt van referenties naar wetenschappelijke artikelen. Het boek is niet alleen geschikt om in te zetten vanwege de praktische handvatten voor het dagelijks leven, maar ook vanwege de eenvoudige mindfulnessoefeningen. De (h)erkenning die ouders in het boek kunnen vinden, spreekt mij eveneens aan. Echt een aanrader!
Meer over ‘Mindful opvoeden van kinderen met ADHD’ >>
Zoë Kempe is opgeleid tot Beeldend Therapeut en Orthopedagoog. Op dit moment is zij werkzaam als orthopedagoog bij Kenter Jeugdhulp, een instelling voor SGGZ en gespecialiseerde opvoedhulp. Zij behandelt hier kinderen van verschillende leeftijden met uiteenlopende problematiek (angst, stemming, ADHD, ASS, hechting, etc.) en hun ouders. In de behandelingen combineert ze CGT met creatieve technieken en mindfulness.