Geboorte in hooikoortsseizoen vergroot kans op astma

0
1268
astma, hooikoorts en eczeem

Kinderen die worden geboren tijdens de piek van het pollenseizoen lopen een grotere kans op ademhalingsziektes zoals astma. Een zwangerschap in de hooikoortsperiode beschermt baby’s juist tegen de aandoening. Dit wijst erop dat het mogelijk is om weerstand te ontwikkelen.

Dat blijkt uit een nieuwe studie waarover welingelichtekringen.nl bericht. Een groep internationale wetenschappers onderzocht bijna 2.600 baby’s in Australië, Duitsland en Denemarken. De onderzoekers ontdekten dat baby’s die werden geboren als er veel pollen in de lucht zaten, een verhoogd aantal antilichaampjes in het bloed hadden. In alle onderzochte landen was het niveau van immunoglobuline E (IgE) in het navelstrengbloed van de kinderen verhoogd, wat wijst op een grotere kans op allergieën.

Voor Australische baby’s was het niveau van de antistof het hoogst in oktober en december, dus tijdens de piek van het hooikoortsseizoen op het zuidelijk halfrond. Deense en Duitse kinderen hadden dan weer een duidelijke top in antilichaampjes in april.

Opmerkelijk genoeg was er een beschermend effect voor baby’s van wie de moeder het hele pollenseizoen zwanger was. Professor Bircan Erbas van de Australische La Trobe University legt uit: “We ontdekten dat deze kinderen juist minder antistoffen in hun bloed hadden. Dit was een verrassende bevinding. Het lijkt er dus op dat het mogelijk is om weerstand te ontwikkelen tegen hooikoorts en astma.”

Bron: welingelichtekringen.nl

 

------
Abonneer u op onze gratis digitale nieuwsbrief en u ontvangt wekelijks een overzicht van relevante ontwikkelingen rond vroeghulp- en -signalering

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here