Het is moeilijk om kinderen die misbruikt zijn te identificeren, zeker als het gaat om kinderen die erg jong zijn en nog niet kunnen praten. Wel kunnen bepaalde symptomen zoals posttraumatische stress of een terugval in de zindelijkheid een indicatie zijn. Het is daarom van belang om de huidige methoden op dit gebied te verbeteren.

Die conclusie trekt arts-onderzoeker Thekla Vrolijk-Bosschaart in haar proefschrift, waarop zij op 11 oktober promoveert aan de Universiteit van Amsterdam.

Misbruikzaak Robert M.

Vrolijk-Bosschaart legde onder meer dossiers van kinderen die in aanraking zijn geweest met pedagogisch medewerker Robert M. voor aan onafhankelijke experts. Bij een aanzienlijk deel van de kinderen had de politie het misbruik bewezen, terwijl de experts op basis van de symptomen niet direct dachten aan seksueel misbruik. Tegelijkertijd waren er veel kinderen bij wie er geen bewijs is gevonden door de politie, maar bij wie de experts wel hun bedenkingen hadden.

Symptomen

Om de herkenning van seksueel misbruik bij jonge te verbeteren, is meer kennis nodig over de klachten (symptomen) die bij hen worden gezien, zowel op lichamelijk als psychisch gebied. Hoewel het lastig is om seksueel misbruik vast te stellen, kunnen bepaalde symptomen wel een indicatie zijn. Zo kan posttraumatische stress of een terugval in de zindelijkheid zonder dat hier een verklaring voor is een symptoom zijn. Ook als het kind seksueel gedrag vertoont dat niet past bij de leeftijd, kan er sprake zijn van misbruik. Volgens Vrolijk-Bosschaart is het belangrijk dat de methoden om seksueel misbruik te onderzoeken worden verbeterd.

Nederlandstalige samenvatting

Van het onderzoek, getiteld ‘Recognizing Child Sexual Abuse: An Unrelenting Challenge’is een Nederlandstalige samenvatting gemaakt, Nederlandstalige samenvatting.

Recognizing Child Sexual Abuse: An Unrelenting Challenge >

Bronnen: NJiUniversiteit van Amsterdam

Zie ook het artikel in Het Parool:

De verborgen signalen van een misbruikt kind >

Vakblad Vroeg is er voor professionals die werken in de geboortezorg en met kinderen tot zeven jaar en hun ouders. Een abonnement kost slechts €28,- per jaar.

Ontdek ons VROEG-magazine

Vakblad Vroeg is er voor professionals die werken in de geboortezorg en met kinderen tot zeven jaar en hun ouders. Sleutelwoorden zijn preventie, vroegtijdige onderkenning en vroeghulp. Ons kwartaalmagazine biedt achtergrond en verdieping. Een abonnement kost slechts € 28,- per jaar.

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Op de hoogte blijven van alle ontwikkelingen op het gebied van de geboortezorg en de zorg rond het jonge kind en zijn ouders? Schrijf je dan in voor onze wekelijkse nieuwsbrief. Deze verschijnt iedere dinsdagochtend.

"*" geeft vereiste velden aan