Tilburg University doet momenteel onderzoek naar  de mechanismen achter de intergenerationele overdracht van ACEs. De afkorting staat voor ingrijpende jeugdervaringen, in dit geval van een ouder. Het onderzoeksteam roept professionals in regio’s Noord- en Zuid-Holland cliënten mee te laten doen aan een spelobservatie. Ook de ouders zelf hebben profijt van hun medewerking.

Sabina Weistra

De gevolgen van ingrijpende jeugdervaringen (ACEs) van een ouder op de volgende generatie worden steeds duidelijker. Denk aan zaken als mishandeling of opgroeien in structurele armoede. Maar de mechanismen achter de intergenerationele overdracht van ACEs zijn nog lang niet duidelijk. En juist daar liggen de aangrijpingspunten voor jeugdhulpverleners om deze schadelijke overdracht te temperen.

Mechanismen achter ACEs

Bij Tilburg University bestuderen we de mechanismen achter de intergenerationele overdracht van ACEs. Dit gebeurt door te kijken naar hoe ouders en kinderen met elkaar omgaan en hoe hun interactie wordt beïnvloedt door ouderlijke jeugdervaringen. Waarom lukt het de ene ouder met ACEs beter dan de ander om een fijne band met zijn kind te ontwikkelen? In onze studie onderzoeken we welke zaken de relatie tussen ACEs en de kwaliteit van de ouderkindrelatie beïnvloeden. Denk aan het versterken van de veerkracht of het mentaliserend vermogen. Of wat, ondanks alle narigheid, beschermende jeugdervaringen zijn geweest. Hedwig van Bakel, bijzonder hoogleraar Infant Mental Health, legt in een filmpje in een paar minuten het belang van het onderzoek uit.

Laat cliënten meedoen!

Nieuwsgierig naar de antwoorden? Moedig je cliënten aan om mee te doen en maak het verschil! We zoeken ouders in regio’s Noord- en Zuid-Holland met kinderen onder de 8 jaar die voor 10 minuten met hun kindje willen spelen. We verwelkomen ouders met verschillende culturele achtergronden, verschillende opleidingsniveaus, met of zonder lichamelijke of psychische klachten. Door juist een brede scala aan ouders te hebben, en niet alleen ouders met ACEs, kunnen we het beste begrijpen welke rol ouderlijke jeugdervaringen, veerkracht, en mentaliserend vermogen hebben op de kwaliteit van de ouder-kindinteractie.

Advertentie

Voor wat hoort wat

Dat ouders ons enorm helpen met hun deelname is duidelijk, maar ook zij kunnen er zelf wat aan hebben. Ze kunnen eenmalig met de onderzoeker spreken over wat mooi was in het spel en hun eigen inbreng daarbij. Dat kan onzekerheid bij ouders verminderen en helpt hen nog meer hun sterke kanten te gebruiken in de interactie met hun kind. 

Aanmelden

Verwijs ouders naar onze website voor meer informatie en om zich aan te melden voor een spelobservatie: klik hier

Onze droom? Om uiteindelijk ervoor te zorgen dat ‘old wounds can become new beginnings’!

Sabina Weistra,
PhD candidate – Tilburg University | Tilburg School of Social and Behavioral Sciences | Tranzo
Psycholoog i.o. tot GZ-psycholoog – Youz – Specialistische zorg voor jeugd en gezin 

Vakblad Vroeg is er voor professionals die werken in de geboortezorg en met kinderen tot zeven jaar en hun ouders. Een abonnement kost slechts €28,- per jaar.

Ontdek ons VROEG-magazine

Vakblad Vroeg is er voor professionals die werken in de geboortezorg en met kinderen tot zeven jaar en hun ouders. Sleutelwoorden zijn preventie, vroegtijdige onderkenning en vroeghulp. Ons kwartaalmagazine biedt achtergrond en verdieping. Een abonnement kost slechts € 28,- per jaar.

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Op de hoogte blijven van alle ontwikkelingen op het gebied van de geboortezorg en de zorg rond het jonge kind en zijn ouders? Schrijf je dan in voor onze wekelijkse nieuwsbrief. Deze verschijnt iedere dinsdagochtend.

"*" geeft vereiste velden aan