Een groeiend aantal gemeenten ondersteunt gezinnen in armoede met een babypakket. Dit gebeurt via Stichting Babyspullen. In het pakket zitten basisartikelen die niet elke ouder kan betalen. Alle hulpverleners en zorgverleners kunnen een babystartpakket voor hun cliënt aanvragen.

In zo’n pakket zitten babykleertjes, verzorgingsproducten, luiers, kruiken en lakentjes. Het gaat om een mix van gedoneerde en nieuwe spullen.  

Werkwijze Stichting Babyspullen

Stichting Babyspullen kan bestaan dankzij de inzet van de vele vrijwilligers en de giften (zowel financieel als in natura) van bedrijven en particulieren. De stichting zamelt gebruikte en nieuwe babyspullen in door een landelijk netwerk van inzamelpunten. Op deze inzamelpunten – hetzij bij particulieren, hetzij bij bedrijven – staan rode inzamelcontainers. Deze containers worden zodra ze vol zitten door het inzamelpunt geleegd bij het voorsorteercentrum of een opslagpunt. Transportvrijwilligers halen alle spullen door het hele land heen op en brengen ze naar het sorteer- en distributiecentrum in Heerhugowaard. Hier worden alle spullen uitgezocht en gesorteerd. Vervolgens worden de babystartpakketten samengesteld.

Er zijn twee soorten pakketten:

  • pakket 1 (maat 50/56 – 62/68)
  • pakket 2 (maat 74/80 – 86/92)

Beide pakketten zijn te verkrijgen in een jongens en meisjes variant. De samenstelling bestaat onder andere uit kleding, verzorgingsproducten, speelgoed en beddengoed.

Advertentie

Stevige start

Rotterdam sloot zich recent aan bij het initiatief en deelt dit jaar 550 pakketten uit. De babystartpakketten vallen onder het programma Stevige Start. Daarmee wil de gemeente alle kinderen die in Rotterdam worden geboren de kans geven veilig, gezond en kansrijk op te groeien. In de stad wordt een op de vijf kinderen geboren in armoede. Hoge en aanhoudende stress tijdens de eerste 1000 dagen kan leiden tot leer- en gedragsproblemen bij het kind op latere leeftijd. Lyne Blanchette, beleidsadviseur bij het programmateam Stevige Start: “Iets kleins als een babystartpakket kan veel stress in het gezin wegnemen.”

Financier en facilitator

De gemeente faciliteert de Stichting Babyspullen ook, vertelt Blanchette. ’We spannen ons in om het initiatief bij organisaties in de stad onder de aandacht te brengen.’ De gemeente heeft hiervoor verschillende kanalen aangeboord. Zo zijn verloskundigen en huisartsen aangeschreven, maar ook hulpverleners in het sociale domein, bijvoorbeeld welzijnspartners. Net als schuldhulporganisaties en maatschappelijke organisaties, waaronder de Voedselbank en kerken. ‘En niet te vergeten medewerkers van onze eigen loketten.’

Aanvullende hulp

Blanchette benadrukt dat het babypakket eenmalig is voor de aanvragers. ‘Wel wijzen we onze partners er op dat de gemeente aanvullende hulp beschikbaar heeft voor Rotterdammers met geldzorgen. Zwangere vrouwen die extra ondersteuning bij hun zwangerschap nodig hebben of ter voorbereiding op het ouderschap, kunnen bijvoorbeeld worden aangemeld, of kunnen zichzelf aanmelden bij het Aanmeldpunt Moeders van Rotterdam.’

Bron: gemeente.nu

Vakblad Vroeg is er voor professionals die werken in de geboortezorg en met kinderen tot zeven jaar en hun ouders. Een abonnement kost slechts €28,- per jaar.

Ontdek ons VROEG-magazine

Vakblad Vroeg is er voor professionals die werken in de geboortezorg en met kinderen tot zeven jaar en hun ouders. Sleutelwoorden zijn preventie, vroegtijdige onderkenning en vroeghulp. Ons kwartaalmagazine biedt achtergrond en verdieping. Een abonnement kost slechts € 28,- per jaar.

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Op de hoogte blijven van alle ontwikkelingen op het gebied van de geboortezorg en de zorg rond het jonge kind en zijn ouders? Schrijf je dan in voor onze wekelijkse nieuwsbrief. Deze verschijnt iedere dinsdagochtend.

"*" geeft vereiste velden aan