De impact van ingrijpende jeugdervaringen tijdens de vroege kindertijd is groot. Investeren in preventie is nodig om te voorkómen dat stress in gezinnen zich stapelt. Twee infographics bundelen de belangrijkste feiten en cijfers uit de laatste wetenschappelijke inzichten over ingrijpende jeugdervaringen (ACE’s: Adverse Childhood Experiences).

De infographics zijn gerealiseerd door Augeo Foundation, partner binnen het programma Gezonde Generatie vrij van ingrijpende jeugdervaringen. Druk op de titels om ze te bekijken:

Ingrijpende jeugdervaringen en de levenslange gevolgen voor leefstijl en gezondheid >>

Voorkóm schade door chronische stress in vroege kindertijd

De impact van ingrijpende jeugdervaringen tijdens de vroege kindertijd is groot. Investeren in preventie is nodig om te voorkómen dat stress in gezinnen zich stapelt en uitmondt in onveiligheid. Succesfactoren zijn het versterken van ouderschap én het stimuleren van veerkracht van jonge kinderen.

Marjon Donkers, zelfstandig adviseur kinderrechten en preventie ingrijpende jeugdervaringen, schrijft hierover in VROEG, het vakblad voor professionals werkzaam binnen het domein van de vroege kindertijd. Lees hier het artikel.

Campagne Ode aan Ouders

De campagne Ode aan Ouders sluit aan op het artikel in VROEG. Hiermee wil de Gezonde Generatie meer waardering, erkenning en ondersteuning voor ouders creëren. Zie ook www.1e1000dagen.nl

Route naar een Gezonde generatie

Om een Gezonde Generatie vrij van ingrijpende jeugdervaringen te realiseren richt het samenwerkingsplatform zich op het creëren van meer bewustwording over de impact van een stapeling van stress of onveiligheid op je gezondheid. Gestart wordt met ouders en kinderen te laten weten dat ingrijpende jeugdervaringen bestaan, ervoor te zorgen dat er méér openheid over komt, dat het uit de sfeer van schuld en schaamte getrokken wordt en vooral ook dat je als kind of als ouder weet wat je er zélf aan kunt doen om op een gezonde manier om te gaan met stress of onveiligheid thuis. Het programma focust daarbij op het vergroten van veerkracht en het versterken van de – soms ogenschijnlijk kleine – positieve dingen in een mensenleven die het verschil kunnen maken.

Doel is om bij te dragen aan een normverandering in onze maatschappij waarbij het normaal is dat kinderen, jongeren en ouders praten over hoe het thuis gaat en waarbij het vanzelfsprekend is dat zij hulp/steun vragen of ontvangen vanuit hun sociale omgeving.

Dit doet de Gezonde Generatie op korte termijn:

  • Breinbijsluiter
  • Bewustwordingscampagne voor aanstaande en prille ouders
  • Campagne voor en door jongeren
  • Verrijken programma’s Gezonde Generatie

Programma Gezonde Generatie

Het programma Gezonde Generatie vrij van ingrijpende jeugdervaringen is een unieke samenwerking tussen een collectief van kinder- en vermogensfondsen, Augeo, inhoudelijke experts op het terrein van ingrijpende jeugdervaringen en de Samenwerkende Gezondheidsfondsen (SGF). Hiermee wordt voor het eerst in Nederland de preventie van ingrijpende jeugdervaringen opgenomen in een integrale gezondheidsvisie met een preventieve doelstelling en een langetermijnperspectief.

Bron: gezondegeneratie.nl

Vakblad Vroeg is er voor professionals die werken in de geboortezorg en met kinderen tot zeven jaar en hun ouders. Een abonnement kost slechts €28,- per jaar.

Ontdek ons VROEG-magazine

Vakblad Vroeg is er voor professionals die werken in de geboortezorg en met kinderen tot zeven jaar en hun ouders. Sleutelwoorden zijn preventie, vroegtijdige onderkenning en vroeghulp. Ons kwartaalmagazine biedt achtergrond en verdieping. Een abonnement kost slechts € 28,- per jaar.

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Op de hoogte blijven van alle ontwikkelingen op het gebied van de geboortezorg en de zorg rond het jonge kind en zijn ouders? Schrijf je dan in voor onze wekelijkse nieuwsbrief. Deze verschijnt iedere dinsdagochtend.

"*" geeft vereiste velden aan