Kinderen vanaf 3 jaar kunnen klinisch depressief zijn en vaak komt deze depressie terug als kinderen ouder worden en naar school gaan. Een interactieve therapie, waarbij ouders en hun depressieve kinderen zijn betrokken, kan de ernst van de symptomen verminderen. De vroegtijdige interventie ondersteunt jonge kinderen bij het verwerken van emoties.

Dat blijkt uit nieuw onderzoek van de medische faculteit van Washington University, waarvan de bevindingen zijn gepubliceerd in The American Journal of Psychiatry. De onderzoekers pasten een bekende behandeling aan die bekend staat als Parent-Child Interaction Therapy (PCIT) die in de jaren zeventig werd ontwikkeld om disruptief gedrag bij kleuters te corrigeren. De aanpassing omvatte het toevoegen van een reeks sessies gericht op emoties. “Wij beschouwen depressie als een aantasting van het vermogen om emoties te ervaren en te reguleren”, vertelt hoofdonderzoeker Joan L. Luby, MD, directeur van het Early Emotional Development Program van de universiteit.

Luby’s team bestudeerde totaal 229 ouder-kindparen. Kinderen die deelnamen aan het onderzoek waren 3 tot 7 jaar oud en hadden de diagnose depressie. De helft van de respondenten ontving de aangepaste therapie, genaamd PCIT-ED.

Coaching

Het therapieprogramma van 18 weken bestaat uit 20 sessies en begint met een ingekorte versie van het traditionele PCIT-programma. Vervolgens verschuift de aandacht naar het verbeteren van de emotionele ontwikkeling. “We coachen bijvoorbeeld ouders hoe de emotionele reacties van een kind op stressvolle situaties kunnen worden beheerd”, aldus Luby.

Eén van de manieren om dat te doen is een activiteit waarbij onderzoekers een pakket voor een kind in een kamer leggen en vervolgens het kind, samen met de ouder, laten wachten om het te openen. De ouder draagt ​​een oortje en wordt gecoacht door een therapeut die de situatie observeert via een eenrichtingsspiegel. Het idee hierachter is om kinderen vaardigheden te geven om hun emoties onder controle te houden, en om ouders op te leiden om hun kinderen te leren deze te versterken.

Resultaten

Vergeleken met kinderen die vóór het begin van de behandeling op een wachtlijst waren geplaatst, hadden diegenen die de interventie kregen na 18 weken meteen minder ernstige vormen van depressie en minder algemene beperkingen. Als de depressie na de behandeling bleef duren, was deze meestal minder ernstig dan bij de kinderen die nog geen therapie hadden gekregen. Luby laat weten dat het therapieprogramma geen psychiater nodig heeft en kan worden geleverd door clinici op masterniveau. “Dit is een therapie die op grote schaal kan worden verspreid. Omdat het slechts 18 weken duurt en geen psychiater nodig is.”

De onderzoekers hopen de kinderen tot in de puberteit te volgen om te zien of interventie in de vroege kindertijd duurzame voordelen biedt. “Door depressie zo vroeg mogelijk te identificeren en vervolgens kinderen te helpen de manier te veranderen waarop ze hun emoties verwerken, denken we dat het mogelijk is om het traject van depressie te veranderen en misschien de recidiverende aanvallen van depressie in het latere leven te verminderen of te voorkomen.”

Voorkomen of omkeren hersenveranderingen

De onderzoekers maakten als onderdeel van het onderzoek ook scans van de hersenen. In eerder onderzoek ontdekten Luby en haar collega’s dat door depressie de structuur en functie van de hersenen kunnen veranderen, waardoor de kinderen mogelijk kwetsbaarder worden voor toekomstige problemen. Nu willen ze onderzoeken of deze interactieve therapie de eerder geïdentificeerde hersenveranderingen kan voorkomen of omkeren.

A Randomized Controlled Trial of Parent-Child Psychotherapy Targeting Emotion Development for Early Childhood Depression

Vertaling: Vakblad Vroeg

Vakblad Vroeg is er voor professionals die werken in de geboortezorg en met kinderen tot zeven jaar en hun ouders. Een abonnement kost slechts €28,- per jaar.

Ontdek ons VROEG-magazine

Vakblad Vroeg is er voor professionals die werken in de geboortezorg en met kinderen tot zeven jaar en hun ouders. Sleutelwoorden zijn preventie, vroegtijdige onderkenning en vroeghulp. Ons kwartaalmagazine biedt achtergrond en verdieping. Een abonnement kost slechts € 28,- per jaar.

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Op de hoogte blijven van alle ontwikkelingen op het gebied van de geboortezorg en de zorg rond het jonge kind en zijn ouders? Schrijf je dan in voor onze wekelijkse nieuwsbrief. Deze verschijnt iedere dinsdagochtend.

"*" geeft vereiste velden aan