Nederlandse kinderen eten doorgaans geen groente bij ontbijt of lunch. Hun pauzehap of traktatie is bovendien veelal ongezond. Een gezond-eten-beleid op scholen is hard nodig. De eerste resultaten smaken naar meer.

Leren eten is elders gewoon een schoolvak, melden de hoogleraren Onno van Schayck, Jaap Seidell en Maria Jansen in de NRC. De afgelopen vijf jaar zijn Nederlandser kinderen weliswaar 20 procent meer fruit gaan eten, maar niet meer groenten. Minder dan 1 procent van de kinderen voldoet aan de WHO-groentenorm van 150 gram per dag.

Gezond-eten-beleid
Gelukkig voeren steeds meer scholen een gezond-eten-beleid. Naast regels, worden er voedsellessen gegeven. Erkenning volgt in de vorm van een RIVM- certificaat en een Vignet Gezonde School. Maar of kinderen echt gezonder gaan eten hangt toch grotendeels af van de kennis, vaardigheden en achtergronden van hun ouders op dat gebied. Sommige steden doen ook mee. Zie Amsterdam (Jump-In scholen) en Rotterdam (Lekker Fit!). In participerende scholen drinken kinderen in de pauze en bij de lunch alleen water en eten ze groente, fruit of een volkoren boterham, of couscous, pasta, rijst of bonen.

Trendbreuk
Een succes is De Gezonde Basisschool van de Toekomst in de Oostelijke Mijnstreek, waar de GGD alarmerende cijfers liet zien over obesitas en diabetes. Dat was de start van een samenwerking met de Universiteit Maastricht: vier jaar monitoring van leefstijl, eetgewoontes en leerprestaties op acht basisscholen. Ondersteund door de Provincie Limburg krijgen ruim 1.200 leerlingen op vier scholen nu extra tijd voor bewegen en gezonde voeding. Zo krijgen ze iedere dag een gezonde lunch. Dat ging niet vanzelf, want het kost moeite om witbrood te vervangen en niet iedereen vindt een avocado direct lekker. Ook ouders hebben overtuigingen over wat hun kind wel of niet mag eten.

Na een jaar werd het programma door ouders, leerkrachten en leerlingen omarmd. De kinderen ervaren nieuwe smaken en docenten merken dat ze een essentiële taak hebben in deze ontwikkeling. Het aantal inschrijvingen op deze scholen nam sterk toe, de uitval van leerlingen nam af. Langzaamaan werd het afgedwongen, gezonde schoolklimaat een vanzelfsprekende norm. Als alle kinderen van 0 tot 18 jaar zo kunnen opgroeien, dan levert dat een enorme gezondheidswinst op. Tevens verkleint een dergelijke aanpak sociaal-economische gezondheidsverschillen. Dit alles bespaart veel zorgkosten, die tot nu toe alleen maar stijgen.

Regeerakkoord
Een trendbreuk blijkt dus heel goed te organiseren. De stap moet gezet worden van een aantal geïsoleerde successen naar een beleid waar alle Nederlandse kinderen van profiteren. Natuurlijk moet dat in samenspraak met de ouders. En natuurlijk moet je scholen alle ruimte geven om aan te sluiten op lokale omstandigheden. Te hopen is dat een nieuw regeerakkoord werk maakt van een gezonde schoollunch voor alle basisschoolleerlingen. In veel landen om ons heen is dat al tientallen jaren de praktijk – waar wachten we op?

Inspiratie
De website gezondtrakteren.nl biedt een grote hoeveelheid  recepten en ideeën voor gezonde traktaties, lunches & tussendoortjes.

Vakblad Vroeg is er voor professionals die werken in de geboortezorg en met kinderen tot zeven jaar en hun ouders. Een abonnement kost slechts €28,- per jaar.

Ontdek ons VROEG-magazine

Vakblad Vroeg is er voor professionals die werken in de geboortezorg en met kinderen tot zeven jaar en hun ouders. Sleutelwoorden zijn preventie, vroegtijdige onderkenning en vroeghulp. Ons kwartaalmagazine biedt achtergrond en verdieping. Een abonnement kost slechts € 28,- per jaar.

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Op de hoogte blijven van alle ontwikkelingen op het gebied van de geboortezorg en de zorg rond het jonge kind en zijn ouders? Schrijf je dan in voor onze wekelijkse nieuwsbrief. Deze verschijnt iedere dinsdagochtend.

"*" geeft vereiste velden aan