Stress, motoriek, vroeggeboorte, lichamelijke ongemakken, autisme… Eetproblemen van kinderen kennen vaak diverse oorzaken. “Voor het Eetteam Rotterdam reden om de behandeling standaard vanuit diverse invalshoeken te benaderen”, vertelt kinderdiëtist Ingrid Mimpen.

Voorkomen is natuurlijk altijd beter dan genezen, een waarheid die zeker opgaat voor eetproblemen bij jonge kinderen. Mimpen raadt gezinnen aan om op een ontspannen manier om te gaan met verschillende voedingsmiddelen. “Vooral in de eerste twee levensjaren, die zijn voor de eetopvoeding van enorm belang. Eetproblemen ontstaan vaak doordat het in die eerste twee jaar niet goed is gelukt om te komen tot een leeftijdsadequaat voedingspatroon.”

Bordje móet leeg
De impact van eetproblemen op een gezin is vaak groot. “Mijn ervaring is dat dit met name het geval is als het kind matig of slecht groeit. Daardoor ontstaat er bij ouders vaak een (ongewenste) druk op het eten – het kind moet immers beter groeien. Met als gevolg meer strijd.  Men komt dan al gauw in een soort vicieuze cirkel terecht, waarbij het sociale aspect van de maaltijd totaal op de achtergrond raakt.”

Te veel druk ligt sowieso vaak ten grondslag aan het ontstaan van een voedingsprobleem. “Veel ouders vinden het van belang dat hun kind bij ieder maaltijdmoment eet. Het bordje móet leeg. Daardoor ligt het accent te veel op de hoeveelheid die er in moet in plaats van het hele eetproces onder de knie leren krijgen.”

Signaleringsrol JGZ
Frequentere begeleiding kan in haar ogen veel problemen voorkomen. Hier ligt met name een rol voor de jeugdgezondheidszorg. “Dat kan ook, want er is een goede opkomst bij de consultatiebureaus. Maar na een half jaar vermindert het aantal contactmomenten, terwijl dit juist het moment is dat kinderen vaste voeding aangeboden krijgen en met de (gezonde) pot moeten leren mee-eten. Door gerichter naar het eetgedrag te informeren en dóór te vragen, ook bij op zich normaal ogende gezonde kinderen, kunnen we veel problemen voorkomen.” Leren eten kost tijd, daar staat niet elke ouder bij stil. Het consultatiebureau is in staat ouders hier over te informeren.”

‘Goede begeleiding vanuit de JGZ kan veel eetproblemen voorkomen’

Vaak zijn er meerdere disciplines bij de zorg voor een kind met een eetprobleem betrokken. “Eén plan trekken is dan van groot belang. Indien dat niet mogelijk is, zorg dan in ieder geval dat je weet wie wat adviseert. Dat is echt een voorwaarde om vorderingen te boeken. Er is niets verwarrender voor de ouders indien de een hulpverlener linksaf gaat en de andere rechtsaf.”

Eetteam
Het Eetteam Rotterdam werkt al langer volgens een multidisciplinaire aanpak. “Wij doen altijd een gezamenlijke intake met een kinderdiëtiste, een prelogopediste en een psycholoog of pedagoog. Voorafgaand aan het gesprek vullen de ouders een intakeformulier in en aan de hand van de antwoorden kunnen we ook een ergotherapeut of kinderfysiotherapeut inschakelen. Nevenvoordeel hiervan is dat ouders maar een keer hun verhaal hoeven te doen. Na de gezamenlijke intake bespreken we hoe we een plan op maat kunnen maken. Vervolgens wordt een hoofdbegeleider aangewezen vanuit een van de disciplines waarop het belangrijkste accent komt te liggen.”

Meer weten?
De ervaringen van Eetteam Rotterdam smaken naar meer. Dat kan ook, want Ingrid Mimpen, kinderdiëtist Voeding & Zo Rotterdam & EETRotterdam, verzorgt een workshop tijdens het Congres ‘Eetproblemen bij jonge kinderen’ op 7 juni. Daarnaast zijn er keuze uit vijf andere workshops en zijn er interessante plenaire sprekers.

Klik hier voor meer informatie over het Congres ‘Eetproblemen bij jonge kinderen’

Vakblad Vroeg is er voor professionals die werken in de geboortezorg en met kinderen tot zeven jaar en hun ouders. Een abonnement kost slechts €28,- per jaar.

Ontdek ons VROEG-magazine

Vakblad Vroeg is er voor professionals die werken in de geboortezorg en met kinderen tot zeven jaar en hun ouders. Sleutelwoorden zijn preventie, vroegtijdige onderkenning en vroeghulp. Ons kwartaalmagazine biedt achtergrond en verdieping. Een abonnement kost slechts € 28,- per jaar.

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Op de hoogte blijven van alle ontwikkelingen op het gebied van de geboortezorg en de zorg rond het jonge kind en zijn ouders? Schrijf je dan in voor onze wekelijkse nieuwsbrief. Deze verschijnt iedere dinsdagochtend.

"*" geeft vereiste velden aan