Meer dan een inspiratiebron voor aanstaande vaders

0
297

Kickstart je vaderschap, recensie door Bob de Raadt

Door de primaire focus op zwangerschap en moederschap leven we in een cultuur waarin sprake lijkt te zijn van ‘ontvadering’. Dan geeft dit boek een ander geluid; mogelijk zelfs baanbrekend. Emanciperend door de uitgesproken visie en beleving van betrokken vaders. Het vaderhart spreekt in ‘Kickstart je vaderschap’! En dat is een welkom verhaal. Een mooie, actuele gids voor aanstaand en toegewijd vaderschap. De ondertitel van dit boek luidt: ‘Dé inspiratiegids voor aanstaande vaders’ en daarmee slaat de auteur, Robin van Tilburg, de spijker op z’n kop.

In Kickstart je vaderschap komen de volgende thema’s aan de orde:

  • Hoe je al tijdens de zwangerschap een betrokken vader wordt;
  • Hoe je samen met je partner jullie ideale situatie in kaart brengt;
  • Waarom de aanwezigheid van de vader juist tijdens die eerste weken zo belangrijk is;
  • Hoe je als vader vanaf dag één werkt aan een goede hechtingsrelatie met je kind;
  • Hoe een vader een goede balans vindt tussen werk en ouderschap;
  • Hoe andere vaders deze bijzondere periode hebben ervaren;
  • Hoe vaders leren van elkaars ervaringen;
  • Hoe ‘betrokken vaderschap’ betekenis en invloed heeft op‘betrokken ouderschap’;
  • Hoe de intrinsieke waarde van ‘betrokken vaderschap’ een positieve invloed heeft op onze maatschappij.

Betrokken vaderschap

De auteur bespreekt deze onderwerpen op een ontspannen en inspirerende wijze. Aanstaande vaders worden uitgenodigd om na te denken wat zij als vader voor hun kind willen betekenen en op een persoonlijke manier vorm willen geven. Van belang is om als vader vroegtijdig na te gaan welke verlofregelingen beschikbaar zijn: 5 dagen vaderschapsverlof, 5 weken gespreid verlof, ouderschapsverlof, zorgverlof, onbetaald verlof, tijdelijk minder werken… Dat vraagt om denkwerk, overleg met je partner, overleg met je werkgever, nadenken over oppasmogelijkheden en zoeken naar creatieve oplossingen.

Ervaringsverhalen

De ervaringsverhalen van andere vaders in dit boek reiken nieuwe mogelijkheden aan, zijn inspirerend en leerzaam. Zij beschrijven het intens beleefde geluk om vanaf de geboorte samen met de baby op te groeien en de eerste ‘dingetjes’ mee te maken. Het eerste oogcontact, de eerste glimlach, de eerste keer de baby in bad doen, de eerste keer aankleden en de fles geven, de eerste keer buidelen met je kind… Die eerste momenten komen niet meer terug. Deze vaders vertellen over hun tevredenheid over de hechte band met hun kind. “Ik moet er niet aan denken dat ik de eerste weken op m’n werk zou hebben gezeten en deze eerste ervaringen gemist zou hebben”.

Schat aan informatie

Het is bijzonder dat de auteur zoveel vaders heeft geïnterviewd en dat zij hun persoonlijke ervaringen over hun vaderschap, hun betrokkenheid, inzet en zorgzaamheid zo uitgesproken en diepgaand hebben gedeeld. Met passie en bevlogenheid, met bezorgdheid en allerlei ups & downs, met niet-te-willen-missen-ervaringen! Daarnaast bevat het boek veel verwijzingen naar belangrijke artikelen, boeken en websites over ‘betrokken vaderschap’. Zeer de moeite waard om die te bekijken en om te lezen. Een uitgebreide bron voor inspiratie en navolging.

Kickstart je Vaderschap >>

Bob de Raadt, medisch maatschappelijk werker in het Erasmus MC-Sophia, contextueel hulpverlener, ouderbegeleider. Gastdocent bij de Erasmus MC-Academie, Rotterdam. www.bobderaadt.nl

 

------
Abonneer u op onze gratis digitale nieuwsbrief en u ontvangt wekelijks een overzicht van relevante ontwikkelingen rond vroeghulp- en -signalering

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here