Lifestylegids steun in de rug in het eerste onzekere jaar na de geboorte

0
83

Recensie ‘Het is een fase’ door Zoë Kempe

‘Het is een fase,´ geschreven door Rien de Mey, is een praktische lifestylegids voor je eerste jaar als moeder. De adviezen variëren van tips om de kraamtijd te overleven tot haar-, make-up en kledingtips. De auteur is lifestylejournalist en zelf moeder van twee jonge kinderen. Met dit boek wil zij andere jonge moeders voorzien van informatie die ze zelf ook graag had willen hebben in het eerste jaar met haar kinderen. Hiertoe heeft ze informatie ingewonnen bij een gynaecoloog, psycholoog, kapper, voedingsdeskundige, slaapexpert, stylist, huidarts, seksuoloog en visagist.

De reden dat Rien de Mey dit boek is gaan schrijven, is dat zij de eerste periode als mama zelf als pittig heeft ervaren. In de maanden na de bevalling was een van de belangrijkste lessen die ze leerde: vraag om hulp. Ze neemt de lezer niet alleen mee in haar eigen zoektocht als jonge moeder, maar ook in haar ervaringen in het eerste jaar met haar tweede kindje dat na een heftige start ter wereld kwam en waarbij zij in aanraking kwam met verschillende experts.

Voor kersverse moeders

Er verandert veel in je leven nadat er een kindje is geboren. En naast de leuke en mooie dingen die hieruit voortkomen, is het logisch dat het even zoeken is om hierin je weg te vinden. Je leven staat op zijn kop en het heeft tijd nodig om hierin een nieuwe balans te vinden. In ‘Het is een fase’ wordt aandacht gegeven aan deze zoektocht, op het gebied van veranderingen in je lijf, veranderingen binnen je relatie, op seksueel gebied, het zoeken naar een balans tussen werk en privé enzovoorts. Dit kan heel helpend zijn in die eerste periode waarin veel kersverse moeders onzekerheid ervaren. Het is een kwetsbare periode, en daarom fijn om op een luchtige manier wat handvatten en tips aangereikt te krijgen.

Adviezen van experts

Het boek heeft tijdschriftachtige vormgeving met veel kleur en foto’s en leest mede daardoor makkelijk weg. Het is opgebouwd in drie fasen: fase 1 De kraamtijd (0-6 weken), fase 2 De moederschaps-EUHM-‘rust’ en fase 3 Momlife ‘Het vijfde trimester.’ Elke fase omvat vervolgens meerdere korte hoofdstukken over uiteenlopende onderwerpen, waarbij de verschillende experts aan het woord komen, maar ook aandacht wordt gegeven aan ervaringen van jonge moeders. Er worden veel praktische tips gegeven, bijvoorbeeld waar je op moet letten bij het kopen van nieuwe beha’s na de kraamtijd, make-up tips om de wallen onder je ogen weg te werken, het herstel van je buik- en bekkenbodemspieren, voedingstips en slaapadviezen. Het boek is vooral gericht op jonge moeders en daardoor wat minder bruikbaar voor professionals. Voor nieuwe moeders is het echter een leuk boek om te lezen, mede doordat het makkelijk wegleest en er veel aandacht is voor wat ‘normaal’ is. Al met al een mooi boek om als kraamcadeau te krijgen of om te lezen tijdens je verlof.

Het is een fase >

Zoë Kempe is Beeldend Therapeut en Orthopedagoog en werkzaam binnen de SGGZ Kind en Jeugd. Zij behandelt kinderen van verschillende leeftijden met uiteenlopende problematiek (angst, stemming, ADHD, ASS, hechting, et cetera) en hun ouders. In de behandelingen combineert ze Cognitieve Gedragstherapie met creatieve technieken en mindfulness.

------
Abonneer u op onze gratis digitale nieuwsbrief en u ontvangt wekelijks een overzicht van relevante ontwikkelingen rond vroeghulp- en -signalering

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here