Acute ondervoeding komt voor bij circa tien procent van de kinderen in Nederlandse ziekenhuizen. Voor screening en behandeling is een nieuw protocol ontwikkeld.

Het protocol, onderdeel van de Landelijke Prestatie-indicator Ondervoeding, is gebaseerd op beschikbaar bewijs uit de wetenschappelijke literatuur en de expert opinion van de sectie kinderen van de Stuurgroep Ondervoeding. De stuurgroep is hét multidisciplinaire kenniscentrum op het gebied van bewustwording, preventie, signalering en behandeling van ondervoeding.

Het protocol beschrijft op systematische wijze de stappen in het proces van screening op en behandeling van ondervoeding bij kinderen in het ziekenhuis. Gezien de gemiddeld korte opnameduur van kinderen besteedt het protocol extra aandacht aan de overdracht van voedingszorg en follow-up van kinderen met een slechte voedingstoestand na ontslag uit het ziekenhuis.

Ziekenhuizen worden van harte uitgenodigd om dit protocol te gebruiken als blauwdruk voor een op de eigen instelling toegesneden protocol voor de screening en behandeling van ondervoeding bij kinderen.

Naar het protocol op de website van de stuurgroep

Vakblad Vroeg is er voor professionals die werken in de geboortezorg en met kinderen tot zeven jaar en hun ouders. Een abonnement kost slechts €28,- per jaar.

Ontdek ons VROEG-magazine

Vakblad Vroeg is er voor professionals die werken in de geboortezorg en met kinderen tot zeven jaar en hun ouders. Sleutelwoorden zijn preventie, vroegtijdige onderkenning en vroeghulp. Ons kwartaalmagazine biedt achtergrond en verdieping. Een abonnement kost slechts € 28,- per jaar.

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Op de hoogte blijven van alle ontwikkelingen op het gebied van de geboortezorg en de zorg rond het jonge kind en zijn ouders? Schrijf je dan in voor onze wekelijkse nieuwsbrief. Deze verschijnt iedere dinsdagochtend.

"*" geeft vereiste velden aan