Cultuursensitief kijken en werken – opvoeden en opgroeien in andere culturen

0
1167

Tijdens de zesde VROEG-lezing op donderdag 5 maart 2020 op een mooie locatie in Arnhem neemt Marilene de Zeeuw ons mee naar de ouder-kindzorg in verschillende culturen. Na haar lezing volgt een informeel netwerkdiner.

Deze activiteit heeft al plaatsgevonden.

Tijdens haar vakanties in het buitenland kon Marilene haar vak niet loslaten, bleef ze kijken en focuste ze op de wijze waarop in andere culturen de ouder-kindzorg wordt vormgegeven. Een fascinatie die is uitgemond in het verzamelen van een schat aan informatie over omgaan met zaken als eten, slapen en huilen, waaronder ook filmpjes.

In de praktijk van alledag is deze kennis bijzonder goed te gebruiken tijdens het werken met gezinnen met verschillende culturele achtergronden. Daarnaast helpt deze invalshoek onszelf als professional bewust te worden van eigen waarden en normen op het gebied van opvoeden en opgroeien.

Kom naar de VROEG-lezing op 5 maart en kijk samen met Marilene naar de filmpjes en voorbeelden. Verwonder je over wat je ziet, want  – in de woorden van Johan Cruijf – als je het eenmaal ziet, kun je het niet meer niet zien. Marilene zal daarbij toelichten wat zij en wij uit deze voorbeelden kunnen leren over cultuursensitief werken.

Na de lezing zullen we onder het genot van een gezamenlijke maaltijd met Marilene en met elkaar napraten. En heb je zelf materiaal dat interessant kan zijn voor deze avond? Mail dit naar vroeg@dgcommunicatie.nl

Spreker: Marilene de Zeeuw
Datum: 5 maart 2020
Tijd: 15.15 uur tot 20.30 uur
Plaats: Geniet in de Weerd, Weerdjesstraat 168, 6811 JH Arnhem

Kosten lezing + netwerkdiner: €  99,= / VROEG-abonnees € 89,= (excl. BTW)

Partner: Jeugd GGZ Dimence

VROEG organiseert de lezing samen met Jeugd GGZ Dimence.

Jeugd ggz Dimence specialiseert zich onder meer in de ondersteuning van kinderen van 0-5 jaar en hun ouders die elders onvoldoende geholpen worden of bij wie het behandelproces stagneert.
Hoe eerder er gewerkt wordt aan de relatie (hechting) tussen ouder en kind, hoe meer de kans afneemt dat het kind later ook psychische of psychiatrische problemen ontwikkelt. Dit beperkt eventuele gevolgschade bij het kind.

Opwarmertje

Ter introductie kunt u onderstaand hoofdstuk lezen:
Babys in andere culturen >
Referenties:
Kitzinger, S. (2006). Stil maar – Waarom je baby huilt en wat je er aan kunt doen. Houten: MOM/Unieboek. H15 Baby’s in andere culturen. blz 158 – blz 168

 

------
Abonneer u op onze gratis digitale nieuwsbrief en u ontvangt wekelijks een overzicht van relevante ontwikkelingen rond vroeghulp- en -signalering

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here