Slechts 75 procent van de kinderen in Nederland gaat naar de tandarts. De overige 25 procent gaat dus niet en dat zijn vooral kinderen die in achterstandswijken wonen.

In Rotterdam gaat zelfs 33 procent van de kinderen niet naar de tandarts. “Soms zien we kinderen van vier jaar oud, bij wie alle tanden getrokken moeten worden. Die compleet rotte gebitten houden verband met gezondheidsproblemen op latere leeftijd. Slechte mondhygiëne wordt bijvoorbeeld gelinkt aan ziektes als diabetes”, vertelt Raoul Trentelman van stichting JeugdTandVerzorging.

Advertentie

Vaak weten ouders van kinderen in arme wijken niet dat de tandzorg voor hun kind wordt vergoed door de zorgverzekeraar. Stichting JeugdTandVerzorging verstuurt daarom informatiepakketten naar gemeenten zodat zij ouders hierover kunnen informeren. De pakketten helpen, maar niet alle gemeenten willen de pakketten naar inwoners versturen uit privacyoverwegingen.

Bronnen: Nationale Zorggids / AD

Vakblad Vroeg is er voor professionals die werken in de geboortezorg en met kinderen tot zeven jaar en hun ouders. Een abonnement kost slechts €28,- per jaar.

Ontdek ons VROEG-magazine

Vakblad Vroeg is er voor professionals die werken in de geboortezorg en met kinderen tot zeven jaar en hun ouders. Sleutelwoorden zijn preventie, vroegtijdige onderkenning en vroeghulp. Ons kwartaalmagazine biedt achtergrond en verdieping. Een abonnement kost slechts € 28,- per jaar.

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Op de hoogte blijven van alle ontwikkelingen op het gebied van de geboortezorg en de zorg rond het jonge kind en zijn ouders? Schrijf je dan in voor onze wekelijkse nieuwsbrief. Deze verschijnt iedere dinsdagochtend.

"*" geeft vereiste velden aan