Lichte sedatie met lachgas dé oplossing bij bloedprik of infuus

0
3987
vaccinatie: baby krijgt prik

Bloed laten prikken of een infuus krijgen is voor jonge kinderen best spannend of zelfs pijnlijk. Lichte sedatie met lachgas kan voor deze kinderen een oplossing zijn.

Dat blijkt uit een pilot die Kinderdagverpleging en de polikliniek Kindergeneeskunde van het Jeroen Bosch Ziekenhuis. Het gaat om het toedienen van lachgas bij kinderen vanaf vier jaar, die angstig zijn en een pijnlijke ingreep of onderzoek moeten ondergaan.

Nooit meer ‘even doorbijten’

De lichte sedatie voorziet ook in de behoefte vanuit kindergeneeskunde en andere ziekenhuismedewerkers die met kinderen werken, vertelt coördinerend verpleegkundige Anne-Marie van der Staak – van Loon. “Onze missie van dit project was: ‘nooit meer een kwestie van even doorbijten’. Het is voor medewerkers ook niet fijn om een kind – soms met meerdere mensen – gedwongen te fixeren om een vervelende handeling te ondergaan. Dat is niet meer van deze tijd.”

Sedatie voor jongere kinderen

Kinderen die jonger zijn dan vier jaar, kunnen geen lachgassedatie krijgen omdat het kind mee moet werken (zoals rustig blijven liggen en instructies kunnen begrijpen). Voor deze jongere groep is nasale midazolam beschikbaar. Ook deze methode heeft de laatste maanden bewezen een effectieve en kindvriendelijke methode te zijn bij angst en pijnlijke ingrepen.

Werkwijze

Op dit moment zijn vier verpleegkundigen van het Jeroen Bosch Ziekenhuis gekwalificeerd om kinderen lachgas toe te dienen; nog eens vier verpleegkundigen zijn in opleiding. Daarnaast kijkt de kinderarts middels een snelle, korte ‘keuring’ of er geen contra-indicaties voor lachgas sedatie zijn. De midazolam neusspray mag door alle verpleegkundigen worden toegediend.

Beide vormen van sedatie sluiten aan op de toegepaste niet-farmacologische manieren, zoals goede uitleg op het niveau van het kind, ondersteuning door pedagogisch hulpverleners of hypnosetechnieken.

Ook voor verwijzingen

Kinderen die door de huisarts verwezen worden om bloed te laten prikken, kunnen ook lichte sedatie krijgen (de verwijzing is in ZorgDomein te vinden bij Kindergeneeskunde, onder ‘overige zorgvragen’). Als een kind rechtstreeks via het laboratorium komt, bellen ouders zelf met de huisarts om een verwijzing te regelen. Lukt dit niet direct, dan mag dit achteraf gedaan worden. Ook deze kinderen worden van tevoren kort ‘gekeurd’ door de kinderarts.

Meer weten?

Lees de voorlichtingsfolder Sedatie bij kinderenen

------
Abonneer u op onze gratis digitale nieuwsbrief en u ontvangt wekelijks een overzicht van relevante ontwikkelingen rond vroeghulp- en -signalering

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here