Veel leerlingen op de basisschool hangen onderuit op hun stoel of zitten achter een te hoge of juist te lage tafel. Daardoor groeit het aantal kinderen met rug- en nekklachten. Houdingexperts slaan alarm. 

Chirurgen en fysiotherapeuten zien al meer kinderen met krom gegroeide ruggen en nekklachten, de zogenoemde tabletnek of gameboyrug. Kinderen spelen minder buiten en brengen meer tijd achter de iPad door. Nu ze op school vaker digitale lessen volgen, wordt houding belangrijker, stellen experts.

Zithouding

Leraren weten niet goed genoeg waar ze op moeten letten en zetten de kinderen aan te lage of te hoge tafels, waardoor risico op rug- en nekklachten ontstaat. Basisscholen hebben weliswaar tafels en stoelen in verschillende hoogtes, maar geven de leerlingen vaak niet de juiste maten.

Die zithouding baart experts zorgen, omdat het aantal kinderen met rug- en nekklachten groeit. “We wisten ooit goed dat verkeerd zitten op scholen de kinderrug vervormt en de rug geen goed doet. Maar die kennis is bijna verdwenen”, aldus Piet van Loon, orthopedisch chirurg en mede-oprichter van Houding Netwerk Nederland (HNN). “De zittende leefstijl van kinderen veroorzaakt chronische aandoeningen en pijn op latere leeftijd. Dat weten ze ook op het ministerie van Volksgezondheid.”

Te hoge tafels

Kinderen brengen zo’n vier uur zittend door op school. Het is net een kantoorbaan, zegt Yolanda van Hoorn, die met Zit met Pit houdinglessen aan leerlingen geeft. Maar ook de leraren kunnen bijscholing gebruiken. “Alleen bij schrijflessen wordt erop gelet, maar ze worden zonder advies achter een computer of iPad geplant.”

Uit eerder onderzoek van de Hogeschool van Amsterdam (HvA) op acht basisscholen blijkt dat het gros van de leerlingen aan te hoge tafels zit. Daarbij bestaat het risico dat ze onderuitzakken, omdat ze niet goed met hun voeten bij de grond kunnen. Die houding veroorzaakt juist rugproblemen. “Maar kinderen zitten het liefst aan een te hoge tafel. Dan voelen ze zich groter”, weet Margo van Hartingsveldt, lector ergotherapie.

Preventie

De houdingexperts klopten bij het ministerie aan voor meer preventie. Dat verwijst echter door naar gemeenten, omdat die verantwoordelijk zijn voor jeugdgezondheidszorg.

Bron: AD.nl

Vakblad Vroeg is er voor professionals die werken in de geboortezorg en met kinderen tot zeven jaar en hun ouders. Een abonnement kost slechts €28,- per jaar.

Ontdek ons VROEG-magazine

Vakblad Vroeg is er voor professionals die werken in de geboortezorg en met kinderen tot zeven jaar en hun ouders. Sleutelwoorden zijn preventie, vroegtijdige onderkenning en vroeghulp. Ons kwartaalmagazine biedt achtergrond en verdieping. Een abonnement kost slechts € 28,- per jaar.

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Op de hoogte blijven van alle ontwikkelingen op het gebied van de geboortezorg en de zorg rond het jonge kind en zijn ouders? Schrijf je dan in voor onze wekelijkse nieuwsbrief. Deze verschijnt iedere dinsdagochtend.

"*" geeft vereiste velden aan