Nieuw onderzoek toont aan dat moedermelk kan helpen astma te voorkomen. Het levert bewijs dat exclusieve borstvoeding wereldwijd de astmacijfers bij kinderen met ruim 40% kan verlagen. Voor de ziekte bestaat nog geen remedie. In Nederland hebben circa 610.000 mensen astma.

Het onderzoek, waarover medicalfacts.nl bericht, wordt gepresenteerd tijdens het Internationale Borstvoeding en Lactatie Symposium op 22 en 23 maart aanstaande in Parijs. Hier presenteren topwetenschappers van over de hele wereld nieuwe onderzoeksresultaten op het gebied van borstvoeding. Het symposium wordt dit jaar voor de dertiende keer gehouden.

Afgekolfde moedermelk

Het onderzoek naar borstvoeding als vroege preventie van astma wordt gepresenteerd door Meghan Azad, Assistent Professor Paediatrics and Child Health aan de University of Manitoba (Canada). Twintig wetenschappers van verschillende disciplines beoordeelden symptomen en eigenschappen bij kinderen van nul tot vijf jaar, hun moeders en omgeving. Azad hoopt dat de studie een bron van informatie vormt voor sociale beleidslijnen ter bescherming, bevordering en ondersteuning van borstvoeding. Op het symposium bespreekt zij haar laatste bevindingen op het gebied van werking en behoud van de bioactieve componenten die astma voorkomen in afgekolfde moedermelk. “We hopen dat deze studie leidraad biedt voor toekomstig onderzoek naar de beste manieren om afgekolfde moedermelk te bewaren.”

Genetische voorgeschiedenis

Preventie is het beste geneesmiddel voor een ziekte zonder remedie. Daarom bespreken onderzoekers en deskundigen tijdens het symposium ook een voorlichtingsprogramma waarin gezinnen met een genetische voorgeschiedenis van astma actief worden geïnformeerd over de rol die moedermelk kan spelen in de preventie van de ziekte.

Dertiende symposium

Al dertien jaar wordt het symposium door Medela jaarlijks georganiseerd om wetenschappelijk onderzoek en nieuwe resultaten te delen met professionals op het gebied van borstvoeding en lactatie.

Bron: medicalfacts.nl

Vakblad Vroeg is er voor professionals die werken in de geboortezorg en met kinderen tot zeven jaar en hun ouders. Een abonnement kost slechts €28,- per jaar.

Ontdek ons VROEG-magazine

Vakblad Vroeg is er voor professionals die werken in de geboortezorg en met kinderen tot zeven jaar en hun ouders. Sleutelwoorden zijn preventie, vroegtijdige onderkenning en vroeghulp. Ons kwartaalmagazine biedt achtergrond en verdieping. Een abonnement kost slechts € 28,- per jaar.

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Op de hoogte blijven van alle ontwikkelingen op het gebied van de geboortezorg en de zorg rond het jonge kind en zijn ouders? Schrijf je dan in voor onze wekelijkse nieuwsbrief. Deze verschijnt iedere dinsdagochtend.

"*" geeft vereiste velden aan