Pasgeboren baby met bacteriële infectie eerder naar huis

0
1246
bevalling

Franciscus Gasthuis en Erasmus MC zijn een groot onderzoek begonnen, waardoor pasgeborenen met een bacteriële infectie eerder naar huis kunnen. Daarbij krijgen de baby’s aan het einde van de kuur antibiotica met een drankje krijgen. Vier andere regionale ziekenhuizen doen mee met het onderzoek.

Jaarlijks liggen vele net geboren kindjes een week in een ziekenhuis, omdat zij in hun eerste levensweken een bacteriële infectie hebben opgelopen. Door hun lagere weerstand zijn zij gevoelig voor infecties, die zij soms al bij de bevalling oplopen of in de dagen erna.

Kuur afmaken

De pasgeborenen die koorts hebben, minder drinken, spugen en bijvoorbeeld suf zijn, worden direct opgenomen in het ziekenhuis. Hier krijgen zij een infuus met antibiotica, voor een snelle behandeling. “Meestal knappen de baby’s binnen een of twee dagen goed op”, vertelt kinderarts en onderzoeker Gerdien Tramper. Toch moeten de baby’tjes toch nog een week in het ziekenhuis blijven om de kuur af te maken. ”Eén ouder mag blijven slapen, maar niet allebei. Een kind wordt dus al echt van zijn gezin gescheiden, terwijl je de eerste levensweken juist zo graag met elkaar thuis wil zijn.”

Voordelen

In het onderzoek blijft de helft van de baby’tjes na de eerste twee dagen niet aan het infuus liggen, maar krijgt zij antibiotica in een drankje. Dit is heel weinig, maar 1 milliliter. Als dit goed gaat, kan het kindje na vier dagen al naar huis, als de ouders dit tenminste zien zitten. Volgens Arts-onderzoeker Fleur Keij, die promoveert op dit onderzoek, heeft dit vele voordelen. “Je ziet dat borstvoeding in een ziekenhuis vaak lastiger gaat dan thuis.” Ook is het gezin thuis sneller compleet.

Als het lukt dat baby’tjes eerder naar huis kunnen, scheelt dit voor heel Nederland 4 miljoen euro aan ziekenhuiskosten, zo schat kinderarts Tramper. Ook de ouders maken minder kosten. Vaders moeten nu bijvoorbeeld vrij nemen, of er moet oppas voor thuis worden geregeld. “Het bed komt zo ook sneller vrij.”

Bron: AD

------
Abonneer u op onze gratis digitale nieuwsbrief en u ontvangt wekelijks een overzicht van relevante ontwikkelingen rond vroeghulp- en -signalering

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here