Luchtvervuiling is niet alleen schadelijk voor mensen die de lucht inademen, maar ook voor de baby in de baarmoeder. Elk jaar veroorzaakt vuile lucht wereldwijd zo’n 2,7 miljoen vroeggeboortes. Daarnaast kan de blootstelling aan luchtvervuiling ernstige ontwikkelingsproblemen veroorzaken.

Dat blijkt uit onderzoek waarvan Mondiaal Nieuws melding maakt. Wetenschappers van The Stockholm Environment Institute (SEI) en de Universiteit van York hebben berekend dat in 2010 naar schatting 2,7 miljoen vroeggeboortes in verband konden worden gebracht met blootstelling aan fijnstof. In dat jaar werden wereldwijd in totaal zo’n 14,9 miljoen kinderen te vroeg geboren -zo’n 4 tot 5 procent in Europese landen, stellen de auteurs in het tijdschrift Environment International. In Afrika en Zuidoost-Azië ligt dat percentage veel hoger, tussen 15 tot 18 procent. De studie stelde ook vast dat de blootstelling aan luchtvervuiling ernstige ontwikkelingsproblemen kan veroorzaken, die kinderen hun leven lang kunnen achtervolgen.

“Deze studie toont aan dat luchtvervuiling niet alleen schadelijk is voor mensen die de lucht rechtstreeks inademen, maar ook de baby in de baarmoeder ernstig kan schaden”, zegt hoofdauteur Chris Malley van de Universiteit van York. “De vroeggeboortes die in verband gebracht worden met die blootstelling dragen niet alleen bij aan sterfte bij vroeggeboren kinderen, maar kunnen ook later in hun leven effect hebben.”

Ontstekingen in baarmoeder
De wetenschap heeft nog niet de volledige impact van fijnstof en andere luchtvervuiling op de zwangerschap in kaart gebracht. Vorig jaar bleek wel al uit Amerikaans onderzoek dat luchtvervuiling zelfs in lage concentraties het risico op ontstekingen in de baarmoeder doet toenemen. Ontsteking in de baarmoeder is een van de belangrijkste oorzaken van vroegtijdige geboorte.

Preterm birth associated with maternal fine particulate matter exposure: A global, regional and national assessment

Vakblad Vroeg is er voor professionals die werken in de geboortezorg en met kinderen tot zeven jaar en hun ouders. Een abonnement kost slechts €28,- per jaar.

Ontdek ons VROEG-magazine

Vakblad Vroeg is er voor professionals die werken in de geboortezorg en met kinderen tot zeven jaar en hun ouders. Sleutelwoorden zijn preventie, vroegtijdige onderkenning en vroeghulp. Ons kwartaalmagazine biedt achtergrond en verdieping. Een abonnement kost slechts € 28,- per jaar.

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Op de hoogte blijven van alle ontwikkelingen op het gebied van de geboortezorg en de zorg rond het jonge kind en zijn ouders? Schrijf je dan in voor onze wekelijkse nieuwsbrief. Deze verschijnt iedere dinsdagochtend.

"*" geeft vereiste velden aan