Zwangerschap wel of niet beëindigen na ongunstige 20-wekenecho?

0
294

Recensie ‘Moeten kiezen. Dilemma’s rond de 20-wekenecho’ door Bob de Raadt

Gynaecoloog Hilmar Bijma ging onlangs op het jubileumcongres van het Landelijk Kenniscentrum Zwangerschap & Psychiatrie (LKPZ) op heldere wijze in op het thema ‘Echoafwijkingen en keuzes’. Zij verwees tijdens deze lezing naar het boek ‘Moeten kiezen’ van Cindy Cloïn en Hilmar Bijma en de belangstelling van Bob de Raadt was direct gewekt. Als medisch maatschappelijk werker op de afdelingen Verloskunde-Gynaecologie en Neonatologie – Erasmus MC-Sophia, Rotterdam kan hij dit boek van harte aanbevelen.

De 20-wekenecho is niet meer weg te denken uit de wereld van zwangeren en de verloskundige praktijk. Sinds 2007 wordt deze vorm van prenatale screening, ook wel ‘structureel echoscopisch onderzoek’ (SEO) genoemd, aan alle zwangere vrouwen aangeboden. De echoscopist kijkt naar de ligging van de foetus, de plaats van de placenta en de hoeveelheid vruchtwater. Daarnaast wordt onder meer gekeken naar de omtrek van het hoofd, naar de buikomtrek, botlengte en diverse orgaansystemen.

Effecten en impact

‘Moeten Kiezen’ gaat in op het ‘hoe, wat en waarom’ van de 20-wekenecho. De werking van echo-onderzoek wordt toegelicht en het boek geeft een duidelijke beschrijving van mogelijke afwijkingen die bij echoscopisch onderzoek gevonden kunnen worden, zoals neurale buisdefecten, chromosoomafwijkingen, een waterhoofd, een schisis, hartafwijkingen, klompvoetjes e.d. In het boek komen verscheidene deskundigen aan het woord, zoals een hoofd van een kinder-IC, een gynaecoloog-perinatoloog, een hoogleraar verloskunde en een medisch maatschappelijk werkster (MMW). De auteurs besteden veel aandacht aan de praktische gesprekken met de ouders, de zogenaamde counselingsgesprekken. Het bespreken van de uitslag van de echo is van wezenlijk belang. Een problematische uitslag heeft vaak veel impact.

Ervaringsverhalen

Indringend en inzichtgevend zijn de vele ervaringsverhalen van ouders die naar voren komen. Zeer lezenswaardig. Ouders die overeind blijven in en na een confronterend counselingsgesprek, die zeer geschokt zijn, die niet weten wat zij moeten doen, die overvallen zijn door de uitslag van de echo, die een zeer onzekere tijd tegemoet gaan, die zich nog meer gehecht voelen aan het komende kindje. Ouders die moeilijke keuzes maken, die intens genieten van het contact met hun kindje, ook al is dat maar gedurende een korte tijd na de bevalling. Ouders die trots zijn op “een sterk, dapper meisje”. Ouders die kracht putten uit het geloof. Ouders, die in een emotionele achtbaan terecht komen. Ontroerende ouderervaringen. Ouders, die in de stroomversnelling van zich verdiepend ouderschap terecht komen, die hoe dan ook voor hun kind gaan, welk perspectief hun zoontje of dochtertje ook heeft. Uit die verhalen spreekt liefde, verbondenheid, commitment, zorg & zingeving. Kinderen die tijdens de zwangerschap al een ‘eigen leven’ hebben, zeker in de belevingswereld van de ouders zelf. Inspirerend om te lezen.

Doelgroep

‘Moeten kiezen’ is bedoeld voor zowel belanghebbende (aanstaande) ouders als professionals, variërend van verloskundigen, echoscopisten, huisartsen, kinderartsen, gynaecologen tot psychologen. En natuurlijk ook voor (medisch) maatschappelijk werkers/methodische ouderbegeleiders, die juist toegewezen zijn als begeleiders van ouders in een kwetsbare zwangerschapssituatie. In het boek staat een overzicht met voorbereidende vragen voor gesprekken van ouders met artsen. Ook worden er patiënten-, lotgenoten- en ouderverenigingen genoemd. Heel praktisch.

Moeten kiezen – dilemma’s rond de 20-wekenecho >

Bob de Raadt is werkzaam als medisch maatschappelijk werker, ouderbegeleider, contextueel hulpverlener, gastdocent Erasmus MC-Academie, pastorale counseling en auteur; website: www.bobderaadt.nl

 

------
Abonneer u op onze gratis digitale nieuwsbrief en u ontvangt wekelijks een overzicht van relevante ontwikkelingen rond vroeghulp- en -signalering

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here