Vroegtijdig investeren in de partnerrelatie is goed voor ouder en kind. Vanuit die gedachte heeft het lectoraat Ouderschap & Ouderbegeleiding van Hogeschool Leiden een uitgebreide training ontwikkeld: acht gezamenlijke sessies, vier online. Negentig toekomstige ouderparen kunnen vanaf januari deelnemen. De baby’s komen pas in juli.

Dat meldt Trouw in een uitgebreid artikel. Het gaat niet om opvoedtips, maar om een voorbereiding op het ouderschap. De training is gericht op communiceren, omgaan met lastige situaties en emoties, hechting. Belangrijkste is volgens lector Carolien Gravesteijn dat de stellen een realistisch idee hebben van het ouderschap. “Het overgrote deel weet niet dat ze een relationele dip kunnen verwachten. Ze kennen elkaar als geliefde, maar niet als opvoeder. Ze moeten van Romeo en Julia naar vader en moeder.”

Hele gezin profiteert

Een belangrijk onderdeel van ouderschap is de manier waarop ouders samenwerken. Belangrijk voor de ouders zelf, voor het gezin en de ontwikkeling van kinderen.  In Nederland is nog geen effectieve interventie die zich richt op deze samenwerkingsrelatie tussen ouders. En dat is wel nodig. Het hele gezin profiteert, zegt Gravesteijn. Ouders zitten beter in hun vel, moeders voelen minder angst en vertonen minder postnatale depressies. Kinderen hebben minder gedragsproblemen, slapen beter. En de gezinnen als geheel vertonen meer warmte. Omdat ouders meer samenwerken in de opvoeding, is streng optreden minder nodig. Gravesteijn: “De Amerikaanse deelnemers zijn zeven jaar gevolgd, die effecten werken door op de lange termijn.” Ze heeft niet de illusie om scheidingen en kindermishandeling uit te bannen. “Maar ik denk wel dat we de problemen kunnen verminderen.”

Teamtraining


De training die nu begint, getiteld ‘OuderTeam.nu’, is gebaseerd op een Amerikaanse methode, ontwikkeld door Penn State University en theoretisch onderbouwd. Het Leidse lectoraat heeft het vertaald en uitgewerkt. In de training leren de stellen hoe ze een team kunnen worden, welke waarden ze belangrijk vinden en welke beloften ze hun toekomstige kind willen doen.  Dertig professionals, zoals verloskundigen en kraamzorgers, maatschappelijk werkers en psychologen, kunnen het programma straks gaan geven. Voor de stellen is het gratis; verschillende stichtingen, Z&Z (Zorg en Zekerheid) en de gemeente Leiden betalen mee. Bedoeling is dat het zo uitwaaiert over Nederland.

Op 27 januari worden de eerste professionals getraind om het programma aan (aanstaande) ouders aan te bieden. Deze dag is bedoeld voor professionals die meewerken aan het onderzoek naar de effectiviteit van het programma.

OuderTeam.nu

Vakblad Vroeg is er voor professionals die werken in de geboortezorg en met kinderen tot zeven jaar en hun ouders. Een abonnement kost slechts €28,- per jaar.

Ontdek ons VROEG-magazine

Vakblad Vroeg is er voor professionals die werken in de geboortezorg en met kinderen tot zeven jaar en hun ouders. Sleutelwoorden zijn preventie, vroegtijdige onderkenning en vroeghulp. Ons kwartaalmagazine biedt achtergrond en verdieping. Een abonnement kost slechts € 28,- per jaar.

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Op de hoogte blijven van alle ontwikkelingen op het gebied van de geboortezorg en de zorg rond het jonge kind en zijn ouders? Schrijf je dan in voor onze wekelijkse nieuwsbrief. Deze verschijnt iedere dinsdagochtend.

"*" geeft vereiste velden aan