“Veel professionals hebben wel enige kennis en zijn zeker gedreven om vaders te betrekken”, stelt David Borman. “Maar het gehele scala aan positieve bijdragen van betrokken vaderschap is vaak nog niet bekend.” De vaderexpert benadrukt het belang om als professional je motivatie op dit gebied te onderbouwen met feiten. “Dat helpt om vaders te motiveren actief betrokken te zijn.” Tijdens een MinNultotVijf-webinar op donderdag 16 januari 2025 geeft hij handvatten om als zorgprofessional hier werk van te maken.
Waarom is vaderbetrokkenheid zo enorm belangrijk voor de ontwikkeling?
“We weten uit vele onderzoeken dat betrokken vaders positieve invloed hebben op de ontwikkeling van jonge kinderen. Ook hun partners zijn hierbij gebaat. Betrokken vaderschap is zelfs goed voor de vaders zelf!”
David Borman: “Betrokken vaders hebben een positieve invloed op de ontwikkeling van jonge kinderen”
Wat kunnen zorgprofessionals doen om vaders beter te betrekken tijdens de zwangerschap en de eerste levensjaren van hun kind?
“Dat zijn soms eenvoudige dingen als taal- of plaatjesgebruik op een website of in een folder. Maar er is nog veel meer mogelijk en dat behandel ik in het webinar. Ik zal dan duidelijk maken wat zorgprofessionals kunnen doen om vanuit hun eigen vakgebied invulling te geven aan het versterken van de vaderrol. Ik begin met een theoretische achtergrond, gelardeerd met praktijkvoorbeelden. Vervolgens besteed ik aandacht aan valkuilen en hoe die zijn te voorkomen. Ik sluit het webinar af met tips die professionals de dag erna al in praktijk kunnen brengen.”
Hoe luidt in dit verband je hartenwens?
“Het mooiste zou zijn als mijn cursus voor aanstaande vaders, en de scholingen voor professionals over betrokken vaders, over een aantal jaar niet meer nodig blijkt. Dit betekent dus dat de meerwaarde van betrokken vaderschap goed in het hart zit en alles uit de kast wordt gehaald om hier werk van te maken.”
Waarom adviseer je zorgprofessionals om je webinar bij te wonen?
“Omdat het investeren in vaders investeren in kinderen is. Niet alleen in het hier en nu, maar ook op lange termijn. En wie wil dat nu niet?”
Het webinar vindt plaats op donderdagavond 16 januari, terugkijken kan ook.
Kosten: € 29,95