Veel zorgprofessionals onderschatten de betekenis van het vaderschap, vindt  drs. Marilene de Zeeuw. “Jammer, want vaders vervullen een unieke rol in het opvoedproces. Moeders zien vaak meer de details en zijn iets bezorgder. Vaders zijn de geruststellende steunpilaar.”

Achterstand

Wel is het zo dat vaders met een achterstand beginnen. “Baby’s worden nu eenmaal bij vrouwen geboren. Vaders ervaren dus pas later contact met de baby die eraan komt.” Zodra de baby er is, halen vaders die achterstand snel in en komt er ruimte voor hun unieke rol in het opvoedproces. “Moeders zien vaak meer de details en zijn iets bezorgder. Vaders zijn de rots in de branding die zegt ‘het komt wel goed, met mij is het ook goed gekomen, kijk maar naar mijn vader of mijn neef’. Het is goed om als hulpverlener oog te hebben voor de unieke bijdrage van vaders in de opvoeding en hun sterke kanten te benutten.”

Twee stappenaanpak

Bij het oplossen van bepaalde ontwikkelingsproblemen vervult de vader een volwaardige rol. “Neem moeilijk kunnen slapen, iets wat veel voorkomt bij baby’s en jonge kinderen. Daardoor raken ouders oververmoeid en krijgen ze het niet meer opgelost.” De Zeeuw bepleit een pragmatische aanpak. “Doe wat werkt. Ik ben overigens tegen ‘laat maar huilen’, dat vind ik echt een verschrikkelijke aanpak. In plaats daarvan kun je ouders helpen om de signalen van baby’s en peuters goed te begrijpen.”

AdvertentieVroeg-congres artikel
Marilene de Zeeuw
Marilene de Zeeuw: “Maak als zorgprofessional gebruik van de sterke kanten van vaders en moeders”

Niet-doorslapen hoort erbij

“Het is onzin om te verwachten dat baby’s en peuters doorslapen. Een baby kan niet van zeven uur ’s avonds tot 7 uur ’s ochtends alleen op een kamertje stil blijven. Zo meldt een 1-jarige peuter zich gemiddeld twee tot drie keer per nacht, blijkt uit onderzoek. We moeten de verwachting loslaten dat een kindje snel gaat doorslapen. Een baby kan simpelweg niet een hele nacht stil blijven en dat moeten we met zijn allen beseffen. Hetzelfde geldt voor het besef dat voor het zo goed mogelijk doorkomen van de nacht vaders en moeders beiden een rol vervullen.”

De Zeeuw wijst erop dat het vaak de vrouwen zijn die hulp vragen of van opvoedkwesties een probleem maken. “Daarom ben je als hulpverlener sneller geneigd met de vrouw in gesprek te gaan en mee te gaan met hun probleemdefinitie. Let daar op. Zorgprofessionals moeten vaders consequent betrekken en wegblijven niet accepteren. Mannen zijn oplossers pur sang.”

Interview Vakblad Vroeg

Vakblad Vroeg is er voor professionals die werken in de geboortezorg en met kinderen tot zeven jaar en hun ouders. Een abonnement kost slechts €28,- per jaar.

Ontdek ons VROEG-magazine

Vakblad Vroeg is er voor professionals die werken in de geboortezorg en met kinderen tot zeven jaar en hun ouders. Sleutelwoorden zijn preventie, vroegtijdige onderkenning en vroeghulp. Ons kwartaalmagazine biedt achtergrond en verdieping. Een abonnement kost slechts € 28,- per jaar.

AdvertentieNomineren Vroegwerker
Meld je aan voor de nieuwsbrief

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Op de hoogte blijven van alle ontwikkelingen op het gebied van de geboortezorg en de zorg rond het jonge kind en zijn ouders? Schrijf je dan in voor onze wekelijkse nieuwsbrief. Deze verschijnt iedere dinsdagochtend.

"*" geeft vereiste velden aan