Vaders brengen meer tijd door met hun kinderen wanneer zij bij de geboorte op hen lijken. Gemiddeld zijn deze vaders 2,5 dag extra met hun kind in de weer dan vaders van een kind dat niet op hen lijkt. Door die aandacht zijn de baby’s rond hun eerste verjaardag gezonder dan de baby’s die niet op hun vader leken bij de geboorte.

Dat schrijven Amerikaanse onderzoekers in het blad Journal of Health Economics waarover scientias.nl bericht. Ze baseren zich op een onderzoek, getiteld ‘If looks could heal: Child health and paternal investment’, onder 715 gezinnen waarbij de vader niet bij de moeder en de baby inwoonde. “De vaders die het opvalt dat hun baby op hen lijkt, zijn er zekerder van dat de baby van hen is en brengen dus meer tijd met de baby door,” stelt onderzoeker Solomon Polachek. En dat werpt zijn vruchten af. Want de baby’s die bij hun geboorte op de vader leken en dus meer tijd met hem doorbrachten, waren rond hun eerste verjaardag gezonder dan de baby’s die niet op hun vader leken bij de geboorte. “Vaders zijn belangrijk bij het opvoeden van een kind en dat zien we terug in de gezondheid van het kind,” stelt Polachek.

Gezondheidsindicatoren

Om een beeld te krijgen van de gezondheid van de eenjarige kinderen keken de onderzoekers naar een aantal gezondheidsindicatoren. Je moet dan bijvoorbeeld denken aan het aantal bezoekjes aan de huisarts, eerste hulp en het aantal dagen dat een kind in het ziekenhuis heeft gelegen. De kinderen die bij de geboorte op hun vader leken, bleken – afgaand op deze indicatoren – rond hun eerste verjaardag een betere gezondheid te hebben. “De belangrijkste verklaring is dat frequente bezoekjes vaders de tijd gunnen om voor het kind te zorgen en op het kind toe te zien en informatie te verzamelen over de gezondheid en de economische behoeften van het kind,” aldus onderzoeker Solomon Polachek.

Kwetsbare gezinnen

Het onderzoek heeft met name implicaties voor vaders die om wat voor reden dan ook niet bij hun kind wonen. “Deze vaders moeten meer aangemoedigd worden om bij hun kinderen betrokken te zijn,” vindt Polachek. Met name in kwetsbare gezinnen, met kwetsbare kinderen kan die betrokkenheid het verschil maken.

Bron: scientias.nl

Congres Vaders in de 21e eeuw

Welke rol spelen vaders in het leven van het ongeboren en jonge kind? Wat weten we vanuit wetenschap en praktijk over hun rol bij hechting, in de zwangerschap en bij borstvoeding? Het Congres Vaders in de 21e eeuw, een initiatief van NIP Sectie Het Jonge Kind en Vakblad Vroeg, komt op 18 april 2018 met antwoorden.

> Klik hier voor meer informatie over het Congres ‘Vaders in de 21e eeuw’ 

In interviews blikt een aantal sprekers alvast vooruit op hun congresbijdrage:

Steun vaders bepaalt voor 50% succes van borstvoeding

Betekenis vaderrol tijdens zwangerschap en bevalling onderschatte factor 

Benut sterke kanten vaders

Rol vaderschap te weinig op netvlies zorgprofessional

Vader moet in opvoeding vooral doen waar hij goed in is

Vaderschap begint met teamvorming voor de geboorte

Hechting vader en kind verdient aandacht vanaf conceptie

Vakblad Vroeg is er voor professionals die werken in de geboortezorg en met kinderen tot zeven jaar en hun ouders. Een abonnement kost slechts €28,- per jaar.

Ontdek ons VROEG-magazine

Vakblad Vroeg is er voor professionals die werken in de geboortezorg en met kinderen tot zeven jaar en hun ouders. Sleutelwoorden zijn preventie, vroegtijdige onderkenning en vroeghulp. Ons kwartaalmagazine biedt achtergrond en verdieping. Een abonnement kost slechts € 28,- per jaar.

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Op de hoogte blijven van alle ontwikkelingen op het gebied van de geboortezorg en de zorg rond het jonge kind en zijn ouders? Schrijf je dan in voor onze wekelijkse nieuwsbrief. Deze verschijnt iedere dinsdagochtend.

"*" geeft vereiste velden aan