Landelijke uitrol Nu Niet Zwanger

0
968
strip met anticonceptie pillen

Het succesvolle programma Nu Niet Zwanger (NNZ) wordt landelijk uitgerold. Het preventieprogramma helpt kwetsbare (potentiële) ouders om in deze fase van hun leven geen kind te krijgen. Dit gebeurt op vrijwillige basis met een persoonlijke benadering en maatwerk.

Het programma Nu Niet Zwanger is in 2014 in Tilburg ontwikkeld en inmiddels ook in Rotterdam en Nijmegen gestart, met vergelijkbare positieve resultaten. Op basis van deze successen heeft het ministerie van VWS begin 2018 subsidie toegekend om dit programma in drie jaar landelijk uit te rollen naar 25 regio’s.

Insteek

Het programma zorgt voor goede voorlichting en kennis over anticonceptie, zowel bij de doelgroep als bij de hulpverlening. Tegelijkertijd ontstaat meer bewustwording onder hulpverleners over het feit dat het structureel bespreekbaar maken van ‘kinderwens, seksualiteit en anticonceptie’ een normaal onderdeel is van de zorg voor kwetsbare (potentiële) ouders. Door de persoonlijke benadering ervaart de doelgroep dat er aandacht is voor hun problemen en dat ze gehoord en begeleid worden totdat anticonceptie gerealiseerd is.

Resultaten

Het programma is succesvol. De intensieve samenwerking tussen hulpverleners zorgt voor een sluitend ‘vangnet’ rondom het voorkomen van ongeplande en ongewenste zwangerschap: ruim 80% van de deelnemers gaat vrijwillig over op anticonceptie. Ook verbetert de kwaliteit van leven van de betrokken ouders en hun familie, waardoor veel persoonlijk wordt voorkomen leed. Dit leidt bovendien tot minder hoge kosten van uithuisplaatsingen van kinderen en begeleidingstrajecten vankwetsbare (potentiele) ouders.

Deelname via gemeente of GGD

Deelname aan het landelijke programma Nu Niet Zwanger biedt gemeenten/regio’s ondersteuning bij het opzetten en implementeren van het programma door middel van een lokale projectmatige aanpak, waarna de regio zorg draagt voor duurzame borging in bestaande zorg-welzijn structuren.

De eerste regio’s zullen nog dit jaar starten. Vervolgens kunnen er tot 2020 ieder half jaar nieuwe regio’s instromen. Deelname aan het landelijke programma loopt via de gemeente en/of de GGD. Zij zijn geïnformeerd en kunnen tot eind april hun belangstelling voor deelname kenbaar maken.

Ook een programma starten?

Mocht u geïnteresseerd zijn in het opstarten van het programma Nu Niet Zwanger in uw regio, neem dan contact op met uw GGD of gemeente. Voor andere vragen over Nu Niet Zwanger kunt u contact opnemen via nnz@ggdghor.nl.

Nu Niet Zwanger – informatie (237 KB)

Bron: knov.nl

------
Abonneer u op onze gratis digitale nieuwsbrief en u ontvangt wekelijks een overzicht van relevante ontwikkelingen rond vroeghulp- en -signalering

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here